Ga naar de inhoud
Personal finance

Amsterdamse huizen in middensector krijgen maximumprijs

Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam gaat nieuwbouw koophuizen in de middensector een maximumprijs geven. Met deze maatregel moeten woningen betaalbaar blijven voor kopers met een middeninkomen.

De maximale verkoopprijs voor huizen komt tussen de 175.000 en 297.000 euro te liggen. Dat schrijft wethouder Laurens Ivens in zijn raadsbrief die RTL Z heeft ingezien.

De leraar en de agent

De prijs wordt vastgelegd in de erfpachtvoorwaarden en kan jaarlijks worden aangepast op basis van de inkomensontwikkeling van Amsterdamse huishoudens.

Erfpacht betekent dat de grond waarop het huis staat, van de gemeente is. De koper moet de grond pachten. Daarbij kan de gemeente voorwaarden stellen. De maximumprijs wordt dan een van de voorwaarden.

"Het college maakt zich zorgen over de prijsontwikkeling van koopwoningen en de toegankelijkheid van de koopmarkt voor huishoudens met een middeninkomen. Het is belangrijk dat ook de leraar, agent en verpleegkundige een geschikte koopwoning kan vinden in de stad", schrijft de wethouder.

Beleggers de voet dwars zetten

De opmerkelijke stap is een reactie op de explosief gestegen huizenprijzen in Amsterdam. Een gemiddelde koopwoning in de hoofdstad kost 475.000 euro, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Ter vergelijking, in Rotterdam is dat 270.000 euro.

Door de hoge prijzen is het risico op speculatie groot. Beleggers kopen dan een huis om dat vervolgens voor een veel hogere prijs door te verkopen. De nieuwe maatregel moet dat voorkomen.

Bewoningsplicht

Naast de maximumprijs komt Ivens met meer maatregelen. Er komt een bewoningsplicht voor de nieuwbouwwoningen in het middensegment. Zo wordt voorkomen dat de eigenaar zijn huis voor veel geld gaat verhuren.