Ga naar de inhoud
Personal finance

Huizenmarkt koelt af, 'eerste voorzichtige prijsdalingen'

Beeld © ANP

Dalende huizenprijzen: die woordcombinatie hebben we al een tijd niet meer gehoord. Toch lijkt daar op zeer beperkte schaal sprake van, in het laatste kwartaal van 2018. In een op de vijf gemeenten zijn de huizenprijzen gedaald, ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van taxatiebedrijf Calcasa. "De woningmarkt lijkt dus af te koelen."

Juich niet te vroeg, als huizenzoeker, benadrukt Calcasa. "Het is lastig om de woningprijsontwikkeling op kwartaalbasis voor een relatief klein gebied betrouwbaar te meten. Het is vooral de trend die belangrijk is", schrijven de woningmarktexperts van het bedrijf. Vooral in Limburg en Groningen ziet Calcasa prijsdalingen. 

1 procent omhoog

Maar de contouren van een omslagpunt zijn te herkennen. Net als makelaarsclub NVM ziet Calcasa ook de eerste tekenen van afkoeling. Op landelijk niveau stijgen de huizenprijzen nog steeds, het afgelopen jaar met 9,3 procent, becijfert Calcasa. Maar ten opzichte van het derde kwartaal gingen de prijzen nog maar met 1 procent omhoog, gedurende de laatste drie maanden van 2018. Dat is de laagste kwartaalstijging sinds de eerste drie maanden van 2016. 

Huis
Huis
Huis verkopen zonder makelaar: 'Goed te doen, maar kost hoop tijd'

Verder noteert Calcasa de vaakgenoemde problemen van de huidige huizenmarkt: het aantal verkochte huizen neemt af, het aanbod en de betaalbaarheid zijn niet om over naar huis te schrijven, het vertrouwen in de markt daalt en de economische groei vlakt af. 

Huis
Buy-to-let
Huis kopen om te verhuren: banken springen in op vraag