Personal finance

Miljonairstaks: Wat betalen 'superrijken' nu al aan vermogensbelasting?

05 maart 2019 19:01 Aangepast: 15 april 2019 13:58
Vlnr: Rob Jetten, Lilian Marijnissen, Rutger Bregman en Alexandria Ocasio-Cortez. Allen pleiten voor het zwaarder belasten van vermogens. Beeld © ANP / Getty

Wereldwijd gaan stemmen op voor een zogenoemde miljonairstaks: een extra belasting voor de superrijken. Ook in Nederland. D66-leider Rob Jetten schaarde zich gisterenavond achter een dergelijke belasting, maar een aantal politici en opiniemakers ging hem al voor. De kritiek op de huidige vermogensbelasting zwelt aan. Is dat terecht?

Betalen vermogende Nederlanders genoeg belasting? Het antwoord op die vraag hangt af van de persoon aan wie je 'm stelt. Ook zal niet iedereen dezelfde definitie van 'vermogend' hanteren. Hoeveel belasting betalen onze rijken eigenlijk?

Nederland moet 'grote vermogens boven de 1 miljoen euro zwaarder belasten'. Daarvoor pleit D66-leider Rob Jetten. Deze week lanceerde hij tijdens een lezing een zogenoemde 'miljonairstaks': een zwaardere belasting voor mensen met een vermogen van meer dan 1 miljoen euro.

'Geld halen waar het zit'

Hij is zeker niet de eerste, maar vooralsnog wel de enige coalitiepartij met een dergelijk voornemen. Lilian Marijnissen (SP) ging hem voor. "We gaan het geld halen, daar waar het zit", zei ze vorige maand op een partijbijeenkomst

Ook in het buitenland gaan stemmen op voor het zwaarder belasten van de meest vermogende mensen. De Nederlandse historicus Rutger Bregman bereikte een miljoenenpubliek met zijn pleidooi voor hogere 'taxes, taxes, taxes' in het Zwitserse Davos.

En de Amerikaanse politica Alexandria Ocasio-Cortez, door menig commentator getipt als eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten, wil een belastingschijf van 70 procent, voor multimiljonairs.  

Zelfs hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck van Quote, toch een blad waar men niet spuugt op geld, voelt wel wat voor een hogere vermogensbelasting, zegt hij in Z Zoomt Uit. Hebben zij een punt? Wat betalen 'onze' rijken nu dan precies?   

Halve ton? 120 euro vermogensbelasting

Sinds vrijdag kunnen Nederlanders hun belastingaangifte over 2018 invullen. Over het rendement op je vermogen betaalt iedereen 30 procent belasting. Maar hoeveel vermogensrendementsheffing je precies moet betalen, hangt af van hoe rijk je bent. 

Heb je een halve ton? Dan betaal je dit jaar zo'n 120 piek aan vermogensbelasting. Staat er 100.000 euro op de bank? Dan wordt het 423 euro. Hoor je tot de 'superrijken', zoals Marijnissen het noemt? Bij een vermogen van 1 miljoen euro gaat er 20.142 euro naar de belastingdienst.

Miniatuurvoorbeeld
Zoek het op

Zoveel belasting betaal je over je spaarcenten

Spaardeel en beleggingsdeel

Hoe zit dat? De vermogensrendementsheffing is de belasting op inkomsten uit sparen en beleggen. De eerste 30.000 euro mag je dit belastingseizoen houden (volgend jaar is dat 30.360 euro), tot dat bedrag ben je vrijgesteld van vermogensbelasting.

Heb je meer? Dan gaat de belastingdienst er vanuit dat je met dat geld iets verdient. Bijvoorbeeld omdat je rente trekt op je spaarrekening. Maar de teller gaat pas echt lopen als je succes hebt op de beurs, of de vastgoedmarkt. 

Er zijn drie schrijven voor vermogens van 30.000 euro of meer. Hoe meer vermogen, hoe meer je verdient. Althans, dat verwacht de Belastingdienst. Tot zo'n 71.000 euro gaat de fiscus er vanuit dat je vooral spaart.

Het veronderstelde rendement voor dat spaardeel is 0,36 procent. Daarboven denkt de Belastingdienst dat je meer belegt. Over beleggingen verwacht de overheid een rendement van 5,38 procent.  

Het rendement op je spaarrekening, of je beleggingen verschilt elk jaar. Bovendien zijn je inkomsten uit sparen en beleggen afhankelijk van waar je spaart, of wat voor soort beleggingsportefeuille je hebt.

Toch hanteert de belastingdienst voor iedereen dezelfde rekenpercentages. Soms profiteer je daarvan, omdat de rekenpercentages lager zijn dan in werkelijkheid. Soms zit je te balen, omdat het andersom is. 

Rekenrendement 10 keer zo veel als in het echt

Spaar je bij Rabobank, ING, of ABN Amro? Dan is de rente op je spaargeld 0,03 procent. Dat is veel minder dan de veronderstelde 0,36 procent. Heb je je vermogen belegd, bijvoorbeeld in aandelen of obligaties?

Dan kom je niet uit op een rendement van 5,38 procent, 2018 was namelijk een slecht jaar. Het gemiddelde rendement was het afgelopen jaar -5,6 procent, voor een neutraal profiel, becijferde Bart Spronk van Beleggingsmatch.nl

Belegde je in vastgoed? Dan trek je juist aan het langste eind. Volgens Nick Blom van Vastgoedvergelijker.nl haalde je als vastgoedbelegger vorig jaar een rendement van tussen de 5 procent en 7 procent. Zakenbank UBS gaat uit van 7,5 procent, gemiddeld. 

Uitschieters naar boven en onder

De genoemde percentages voor beleggen in vastgoed of aandelen zijn gemiddelden. In werkelijkheid zullen er uitschieters naar beneden en boven zijn. "Vastgoed heeft de bodem geraakt de afgelopen jaren", legt Nick Blom uit. "Als je een paar jaar geleden hebt gekocht in de Randstad, dan kun je nu rendementen maken: daar wordt je eng van. Maar een leegstaand kantoorpand in Leusden is een ander verhaal." 

De belastingdienst stelt de tarieven om de zoveel jaar opnieuw vast. Zo zijn de veronderstelde rendementen voor 2018 zijn gebaseerd op ramingen uit 2012. Als belegger in aandelen (of erger: bitcoin) ben je dit jaar het bokje, maar risico's horen nu eenmaal bij beleggen.

Tegenover 2018 staan bovendien gunstiger jaren tegenover. Beleggers die in 2017 wat meer risico durfden te nemen, haalden een rendement van 8,6 procent, bijvoorbeeld

Is het genoeg?

Onderaan de streep blijft de vraag staan: betalen vermogende Nederlanders genoeg belasting? Kijkend naar het afgelopen jaar zullen de rijken zelf zeggen: te veel. Of ze daar gelijk in hebben? Dat hangt af van je eigen politieke afweging. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van