Ga naar de inhoud
Life

Van overstap naar citytrip: Canadese Edmonton steeds populairder

Beeld © Kita van Slooten

Edmonton was voor veel bezoekers slechts een tussenstation op weg naar de Rocky Mountains en skibestemming Jasper. Maar dankzij de jonge burgemeester en zijn ondernemende inwoners is dat aan het veranderen. De Canadese stad bloeit op en steeds meer nieuwsgierige toeristen blijven hangen.

Edmonton werd vorige maand uitgeroepen tot beste Canadese stad voor jonge mensen om in te werken. Het zoveelste wapenfeit van Don Iveson, die in 2013 op 34-jarige leeftijd werd gekozen tot burgemeester en sindsdien hard werkt om de kwaliteit van leven in zijn stad te vergroten. Hij zorgt voor goedkopere huisvesting, stimuleert de techsector, investeert in kunst en cultuur en legt fietspaden aan.

Zijn aanpak werkt. De stad trekt steeds meer talent aan. Zo vestigde in 2017 de afdeling kunstmatige intelligentie van Google zich in Edmonton. De stad is niet alleen aantrekkelijk voor Google door de aanwezige kennis op de universiteit en de technische instituten. Minstens zo belangrijk is de mentaliteit van de bewoners.

Iveson: "De techbranche in Edmonton draait net zoals vele andere sectoren op de traditie van samenwerken. Het gaat om gedeelde successen. Het succes van de een helpt ook de ander vooruit."

Paradijs voor startups

Dat samenwerken deel uitmaakt van de cultuur van het noordelijke deel van Canada heeft volgens Iveson te maken met de migratiepatronen. "Veel mensen die hier zijn komen wonen, komen uit landelijke gebieden. Plekken waar je het in je eentje nooit kunt rooien. Ze zijn opgevoed met het idee dat de gemeenschap moet samenwerken om te overleven."

Iveson slaat zelf ook graag de handen ineen met de universiteit en het bedrijfsleven. "We werken met de techsector bijvoorbeeld samen bij het aantrekken van kapitaal en het maken van connecties met Silicon Valley, waar veel investeringen vandaan komen."

Daarnaast zijn er vanuit de stad veel initiatieven die beginnende ondernemers een handje helpen, zoals Start Up Edmonton. "Een van de redenen dat we benoemd zijn tot beste stad voor jonge mensen om te werken, is omdat we zo hoog scoorden op de steun die we aan ondernemers geven."

Deal met KLM

Een bijkomend voordeel van de economische groei is dat het ook toeristen aantrekt. Iveson: "De afgelopen jaren zien we een flinke toename in het aantal bezoekers. Dat komt ook doordat we bepaalde vluchten naar de stad hebben weten vast te leggen. De KLM-vlucht vanuit Amsterdam is daar een goed voorbeeld van." Reizigers kunnen sinds 2015 direct naar Edmonton vliegen en mogen hun wintersportuitrusting gratis meenemen.

"Dat geeft Europeanen een betere toegang tot de stad, het noorden van Canada en de Rocky Mountains. Ook vanuit Azië zien we steeds meer belangstelling. Edmonton is nu veel meer een plek waar toeristen even blijven hangen, voordat ze de natuur in duiken."

Wat heeft Edmonton de toerist dan te bieden?

Culinair genieten

Op culinair gebied valt in Edmonton een hoop te beleven, maar je moet wel weten waar je moet zijn. Iveson: "Er zijn drie culinaire hotspots: Downtown, 124th Street en in Old Strathcona." Op deze plekken vind je de beste restaurants, zonder al te lang te moeten zoeken.

Iets meer verstopt, maar zeker ook de moeite waard zijn Biera en Café Linnea. De eerste is een moderne bierbrouwerij met een zeer goede keuken. Het sfeervolle Café Linnea, gevestigd in een oude textielfabriek, is de perfecte plek voor lunch. De gerechten zijn smaakvol en worden fraai opgediend. Wie na de lunch nog een gaatje over heeft, kan een deurtje verder, bij Doughnut Party, terecht voor een kakelverse donut of fritter.

Festivalcultuur

Of het nu hartje zomer is of min dertig, er is altijd wel iets te doen in Edmonton. De stad staat bekend om zijn vele festivals. Iveson: "Ik ben ongeveer even oud als de oudste festivals. Veel daarvan zijn in het begin van de jaren tachtig begonnen en nu uitgegroeid tot bijzondere evenementen zoals Edmonton International Fringe Festival, waar 800.000 mensen op af komen. Of het Heritage Festival, dat in drie dagen een half miljoen bezoekers trekt. Naast de grote festivals komen er ook steeds meer kleinere niche festivals bij."

De openluchtevenementen beperken zich niet tot de zomer, want in januari is er een schaatsfestival en kun je de Ice Castles bezoeken. Deze ijskastelen zijn zowel in dag- als avondlicht een magisch plaatje. Je kunt er op een troon van ijs plaatsnemen, onder gigantische ijspegels doorlopen en van een ijsglijbaan roetsjen.

 

Doen: ijshockeywedstrijd bijwonen

De Edmonton Oilers zijn de trots van de stad, hoe vaak ze ook verliezen. Er wordt veel gemopperd en gezucht, maar de eerstvolgende wedstrijd trekken de fans hun knaloranje shirt weer aan en gaan ze massaal naar Rogers Place, het gigantische stadion midden in de stad. Hier een wedstrijd bijwonen is een ervaring op zich. Zeker als je in de pauze een Caesar-cocktail probeert, de Canadese variant op de Bloody Mary.

Rondom het stadion vind je nog meer vermaak. Iveson: "Veel mensen komen naar het centrum voor sport, kunst en entertainment. Het stadion wordt gebruikt voor grote concerten en daaromheen vind je instituten als de Art Gallery, het Citadel Theatre en het Royal Alberta Museum. Allemaal heel centraal gelegen en goed bereikbaar met de lightrail-treinen."

Burgemeester op Hollandse fiets

Een ander populair uitgaansgebied is Old Strathcona. Iveson: "Dit is een wijk waar ik zelf ook graag kom vanwege de sfeer die er hangt. Ook hier vind je veel kunst en cultuur, maar minder formeel. Er zijn veel concertzalen en kleinere theaters." In het weekend is het ook leuk om even te struinen over de Old Strathcona Farmers Market, waar je lokale producten zoals bizonvlees kunt kopen.

Zonder auto reizen tussen de verschillende stadsdelen is nu niet altijd makkelijk, maar ook het verbeteren van het openbaar vervoer staat op Ivesons to-do-lijstje. "We werken aan uitbreiding van het lightrail-systeem, zodat de stad beter bereikbaar is. En we gaan verder met de aanleg van fietspaden."

Zelf doorkruist de burgemeester zijn stad graag op de fiets. "Ik rijd op een Hollandse fiets naar werk. Op een Batavus. Heel stevig en solide. Niet ideaal op heuvels, maar verder fietst 'ie heerlijk. Nu de infrastructuur voor fietsers beter is, komt er dit jaar ook een pilot met deelfietsen." En dan kunnen ook de toeristen al fietsend Edmonton verkennen.

Ook leuk om te doen:

  • West Edmonton Mall: In het het grootste winkelcentrum van Noord-Amerika kun je makkelijk een dag doorbrengen. Hier kun je shoppen tot je erbij neervalt, maar ook een ritje maken in een achtbaan of dobberen in het golfslagbad.

  • Muttart Conservatory: Vier vrolijke piramides langs de rivier, met daarin de botanische tuinen van de stad.

  • Helikoptertour: Het formaat van de stad - zo'n 850 km² - wordt goed zichtbaar tijdens een kort vluchtje per helikopter. Langere tours zijn ook mogelijk.

Bron: RTL Z / Kita van Slooten