Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Belastingseizoen 2019 van start: vul je aangifte slim in met deze tips

01 maart 2019 06:03 Aangepast: 01 maart 2019 11:24
Het belastingseizoen begint op 1 maart. Beeld © Getty

Zet je schrap voor je jaarlijkse huiswerk: vanaf vandaag kun je je belastingaangifte doen over 2018. We zetten de belangrijkste dingen voor je op een rij, zodat je weet waar je op moet letten. 

1. Deadlines: let op deze data

Eerst maar even de belangrijkste data. Vanaf vandaag kun je dus je aangifte doen. Als je verwacht geld terug te krijgen van de Belastingdienst is het slim om die voor 1 april op te sturen, want dan garandeert de Belastingdienst dat je voor 1 juli je definitieve aanslag krijgt. Lekker voor de zomermaanden. 

Anders moet je in elk geval voor 1 mei in actie komen. 

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Eigen huis? Check hier hoeveel lokale belasting jij dit jaar moet betalen

2. Je aangifte is vooraf ingevuld, maar check altijd

Als je online aangifte doet vult de Belastingdienst alvast een hoop gegevens in. Handig, want zo ben je minder tijd kwijt. Het gaat dan om bijvoorbeeld je persoonlijke gegevens, je salaris, arbeidskorting en ingehouden loonheffing. 

Dat zijn zaken die je op je jaaropgave van je werkgever vindt. Pak die er altijd even bij om de vooraf ingevulde gegevens te checken, ook de Belastingdienst kan immers fouten maken. 

3. Controleer je aftrekposten

Bekijk voor welke aftrekposten je in aanmerking komt. Maak je bijvoorbeeld veel zorgkosten, maar ben je niet aanvullend verzekerd? Dan kun je wat je zelf uitgeeft, onder voorwaarden, aftrekken. Je moet dan wel meer uitgeven dan een inkomensafhankelijk drempelbedrag

Ook studie- en opleidingskosten kun je aftrekken van je belastbaar inkomen. 2019 is overigens het laatste jaar waarin dat kan, dus als je van plan bent om wat bij te leren: doe het dit jaar

Ga je met het openbaar vervoer naar je werk en vergoedt je werkgever dat niet? Dan kun je maximaal 2090 euro aan reiskosten aftrekken.

4. Vermogensrendementsheffing omlaag

Heb je flink wat spaargeld, of heb je gunstig belegd? Ook over de inkomsten die dat oplevert moet je belasting betalen. Maar je kunt over 2018 wel rekenen op een plusje. 

De belasting op inkomsten uit sparen en beleggen (box 3) is namelijk verlaagd, ten opzichte van het jaar ervoor. En ook volgend jaar betaal je weer een beetje minder over je vermogen. 

Voor 2018 is het bedrag waarover je geen belasting hoeft te betalen 30.000 euro. Samen met je partner is dat het dubbele, want je mag het optellen.  

Heb jij dus 50.000 euro box 3-vermogen, maar je fiscale partner niets? Dan hoef je dus geen belasting te betalen, omdat je samen onder de 60.000 euro blijft. 

Ben je alleen? Dan betaal je over 50.000 euro een bedrag van 120 euro aan belasting. Bij 100.000 euro is dat in 2018 423 euro.

5. Bitcoin en cryptomunten: zuur

We blijven even bij die vermogensrendementsheffing, want ook over bitcoin en andere cryptovaluta moet je belasting betalen. Let wel, net als bij het andere box 3-vermogen peilt de belastingdienst de omvang van je vermogen op 1 januari van het jaar waarover je belasting moet betalen. 

Op 1 januari 2018 stond de bitcoinkoers stukken hoger dan nu. Dus dat gaat je kosten. (Tenminste, als je ze netjes opgeeft - en dat doe je natuurlijk.)

Miniatuurvoorbeeld
Belasting

Zuur voor bitcoinbezitters: Belastingdienst peilt waarde op 1 januari 2018

6. Je koophuis is ook een vorm van inkomen

Als je een koophuis hebt moet je belasting betalen over het veronderstelde plezier dat je daaraan beleeft. Je huis wordt als het goed is meer waard en dat is ook een vorm van inkomen, stelt de belastingdienst. 

Dit zogenoemde eigenwoningforfait is gebaseerd op een percentage van de WOZ-waarde. Voor 2018 is dat in de meeste gevallen 0,7 procent

Stel, je huis heeft een WOZ-waarde van 300.000 euro. Dan wordt er dus (0,7 procent van 300.000 euro =) 2.100 euro bij je inkomen opgeteld.

7. Alimentatie aftrekken

Ben je gescheiden en betaal je geld aan je ex-partner, om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien? Die kosten mag je, wederom onder voorwaarden, gedeeltelijk aftrekken van je belastbaar inkomen

Dit jaar en volgend jaar is dat nog 51,95 procent, maar daarna gaat dat stapsgewijs omlaag. In 2023 mag je nog maar 37,05 procent aftrekken, waardoor je lasten dus netto stijgen. Het kan dus handig zijn om je alimentatieverplichting af te kopen. Dan moet je het daarover wel eens zijn met je ex. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van