Ga naar de inhoud
Personal finance

40 procent mensen laat belastingaangifte door iemand anders doen

Een man wordt geholpen bij zijn Belastingaangifte. Beeld © ANP

Hoewel de Belastingdienst zijn best heeft gedaan om de aangifte makkelijker te maken, besteedt 40 procent van de mensen het klusje uit aan aan expert. Onverstandig, vindt de Consumentenbond, want door zelf aangifte te doen kunnen mensen juist geld besparen.

De Consumentenbond heeft aan 10.000 panelleden gevraagd hoe zij de belastingaangifte doen. Bijna veertig procent zegt dat ze het de afgelopen jaren een of meerdere keren hebben uitbesteed.

De redenen die de panelleden daarvoor opgeven variëren. Een deel (20 procent) van de vierduizend panelleden die het uitbesteden doet dat omdat ze geen zin hebben om zich erin te verdiepen.

Hier
Lees ook:
Hier moet je op letten als je belastingaangifte doet

'Financieel heel ondeskundig' 

Een even grote groep zegt het zelf niet te kunnen omdat ze 'financieel heel ondeskundig' zijn of vinden dat het invullen niet te doen is vanwege 'slechte bereikbaarheid' van de Belastingdienst. De dienst is al een tijdje met regelmaat slecht bereikbaar door een groot tekort aan mensen.

Ruim de helft was bang om belastingvoordeel te laten liggen of een boete te krijgen en schakelde daarom een expert in. Niet nodig, zegt de Consumentenbond. "Als de situatie eenvoudig is, kan je het prima zelf", zegt woordvoerder Gerard Spierenburg.

Geld uitsparen

Eenvoudig is volgens de Consumentenbond inkomen uit loondienst of pensioen, mogelijk een koophuis, zonder bijzondere omstandigheden. "Dan is het zo makkelijk dat je echt geen expert nodig hebt. Het wordt zo opgelepeld dat je het zelf kunt invullen", zegt Spierenburg.

Daarmee spaar je het geld voor een externe deskundige uit. Die kosten kunnen variëren van een paar tientjes tot honderd, honderdvijftig euro, schat de bond. En mensen kunnen tijdens de aangifte al gebruik maken van hulpmiddelen zoals de helpschermen die je tijdens de aangifte krijgt.

Niet iedereen betaalt voor aangifte

Spierenburg merkt op dat niet iedereen die de aangifte uitbesteedt dat bij een betaalde specialist doet. Ongeveer 66 procent van de mensen die uitbesteden, betaalt iemand om de aangifte te doen. Het gaat om ongeveer een kwart van de totale ondervraagde groep. Een deel van de mensen gaat voor hulp naar een vak- of ouderenbond en nog eens 20 procent maakt gebruik van een kennis. 

Zijn er wel bijzondere omstandigheden, inkomen uit veel verschillende bronnen of andere omstandigheden die het ingewikkelder maken, dan kan het juist wel lonen om externe hulp in te schakelen. Zo geldt voor ondernemers al snel dat het kan lonen om een externe adviseur naar de aangifte te laten kijken.