Als je switcht van baan, moet je op dit moment bijna overal genoegen nemen met een tijdelijk contract. Wil je snel doorstromen naar een vaste baan, dan ben je het beste af in de financiële sector.
Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het UWV.
Een kwart van de mensen die in 2017 een tijdelijk contract had, mocht afgelopen jaar een handtekening zetten onder een contract voor onbepaalde tijd. Dat is 7 procent meer dan in de crisistijd, in 2013.
Maar vergeleken met de periode voor de crisis is de situatie wel heel anders: Nederlanders krijgen nu beduidend minder vaak een vast contract van hun baas, is te zien in de grafieken hieronder.
Beste baangarantie: banken
Bij banken en verzekeraars heb je de grootste kans om na een flexibel contract te mogen blijven zitten: 41 procent van de flexers krijgt een vaste aanstelling. Ook heb je daar een grotere kans om als nieuwe medewerker al meteen een vast contract te krijgen.
Ook in de bouw (31 procent), het onderwijs (30 procent) en zorg & welzijn (30 procent) kun je relatief vaker doorstromen naar een vaste baan dan in andere sectoren.
Nieuwe medewerker? Bijna altijd tijdelijk contract
Die kans om meteen te kunnen starten in een nieuwe baan met een vast contract is in Nederland momenteel niet groot: 86 procent van de nieuwe medewerkers start op een tijdelijk contract. Voor de crisis, tussen half 2009 en half 2010, startte 68 procent van de werknemers nog op een flexcontract.
In de landbouw is de kans op doorstroom naar een vaste aanstelling het kleinst, maar 13 procent. Sowieso zie je in de landbouw, horeca, schoonmaak en cultuur de meeste flexcontracten.
Weinig kans op vaste baan als uitzendkracht
Vanuit uitzendwerk doorstromen naar een vaste baan lijkt de moeilijkste stap: slechts 9 procent kreeg dat afgelopen jaar voor elkaar.
Het UWV verwacht dat in 2019 het aantal vaste banen zal stabiliseren, mede dankzij een goed draaiende economie en krappe arbeidsmarkt. Als de economie weer verslechtert, is de kans wel groot dat er weer meer tijdelijke contracten worden verstrekt, verwacht de uitkeringsinstantie.