De overspannen situatie op de woningmarkt vorig jaar is goed terug te zien in het aantal mensen dat verhuisde. Dat daalde, behalve onder ouderen.
Het aantal verhuizingen stijgt al sinds 2014, maar vorig jaar kwam voor het eerst de klad erin. Er verhuisden 1,79 miljoen mensen, een daling van 5 procent ten opzichte van 2017, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De reden: de overspannen woningmarkt, die inmiddels ook al weer voorzichtig afkoelt. Vorig jaar werden er 10 procent minder woningen verkocht, legt Dick ter Steege van het CBS uit.
Ouderen kunnen nog kopen
De daling telt voor alle leeftijdsgroepen die het CBS hanteert en was het sterkst bij de groep tussen de 30 en 50 jaar. In de leeftijdsgroep 50 tot 65 daalde het aantal verhuizingen maar lichtjes, het aantal 65-plussers dat verhuisde steeg zelfs.
"Deze groepen zitten doorgaans op een huis dat nog wel een flinke waarde heeft, of waarvan de hypotheek zelfs al is afgelost", zegt Ter Steege. "Zij kunnen nog wel verkopen en zijn in staat om iets nieuws te kopen, ook omdat ze vaak kleiner gaan wonen."
Minder asielzoekers
Een andere reden dat het aantal verhuizingen daalde is het feit dat er minder asielzoekers naar Nederland komen. Vorig jaar verhuisden er minder mensen vanuit asielzoekerscentra. "Er was een enorme asielinstroom in 2015, maar zij krijgen op een gegeven moment een status en dan verhuizen ze", legt Ter Steege uit. Als het aantal verhuizingen van Syriërs niet wordt meegeteld, daalde het percentage niet met 5, maar met 4 procent.
