Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Minister waarschuwt: bevriezen AOW-leeftijd kost werkenden veel geld

23 februari 2019 10:12 Aangepast: 23 februari 2019 10:42
Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees. Beeld © ANP

Als de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66 jaar, dan gaat dat ten koste van het loon van werkende mensen. Daarvoor waarschuwt minister Koolmees van Sociale Zaken. Werkenden zouden hierdoor hun pensioenpremie zien stijgen met 10 tot 15 procent.

Dat zergt hij in de Telegraaf. De hoogte van de AOW-leeftijd is al jaren een splijtzwam gebleken in het pensioenoverleg, dat inmiddels is geklapt. De vakbonden willen dat de pensioenleeftijd niet verder stijgt dan 66 jaar, maar het kabinet ziet grote beren op de weg.

Kost miljarden

Het vastzetten van de pensioenleeftijd, terwijl we met zijn allen wel steeds ouder worden, kost miljarden, klinkt het uit Den Haag. Koolmees waarschuwt dat werkenden daardoor hun pensioenpremie zullen zien stijgen met 10 tot 15 procent.

En dat betekent dus simpelweg dat je minder te besteden hebt tijdens je werkzame leven. "Daarom vind ik het bijzonder dat dat zo weinig aandacht heeft in deze discussie", aldus Koolmees in de Telegraaf. "Het gaat vaak alleen maar over de AOW en de kosten voor de overheidsfinanciën, maar er zit een grotere werkelijkheid achter, namelijk de betaalbaarheid van de pensioenen en de dekkingsgraad van de pensioenfondsen."

Dekkingsgraad

Dat laatste is namelijk de andere kant van het probleem. Bij de berekeningen die de pensioenfondsen maken om te bepalen of ze genoeg geld in kas hebben om ieders pensioen uit te kunnen keren, gaan ze ervan uit dat de pensioenleeftijd in 2028 op 68 jaar ligt. Als ze al twee jaar eerder geld moeten gaan uitkeren dan waarop was gerekend, ontstaat er dus een tekort.

En dat gaat hoe dan ook ten koste van de deelnemers van een fonds. Simpel gezegd: of de premies moeten omhoog, of de uitkering moet worden verlaagd.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Dertigers, veertigers opgelet: de pensioensoap gaat over jullie geld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van