Ga naar de inhoud
Personal finance

Huis verkopen zonder makelaar: 'Goed te doen, maar kost hoop tijd'

Je huis verkopen zonder makelaar: waar moet je op letten? Beeld © Getty

Op de huidige woningmarkt is er veel vraag en weinig aanbod. Een uitstekende situatie voor mensen die het zonder dure makelaar denken te kunnen, toch? "Ik vraag me oprecht af waar makelaars in deze tijd nog voor nodig zijn."

De woningmarkt koelt langzaam af. Prijsstijgingen van meer dan 10 procent liggen inmiddels achter ons, maar nog altijd worden huizen in Nederland gemiddeld steeds meer waard.

Dit jaar stijgen de prijzen gemiddeld met 6 procent, verwachten de economen van Rabobank, volgend jaar komt er nog eens 4 procent bij. Een van de voornaamste redenen voor de voortdurende stijging: het lage aanbod aan koophuizen.

In zo'n markt kun je je afvragen of je nog een makelaar nodig hebt om je huis te verkopen. Het scheelt je immers een flink bedrag aan makelaarskosten. "Makelaars krijgen goed betaald. Terwijl ik het werk dat ze doen, zelf beter kan doen", reageert de 39-jarige Chris van der Voorn. Hij verkocht vorig jaar zomer zijn huis in de gewilde Schilderswijk in Groningen.

'Trend zet door'

De meeste huizen worden dus nog altijd verkocht via een verkoopmakelaar. Hoe vaak die precies achterwege blijft is lastig te achterhalen. Zelfstandige huizenkopers doen dat soms onderhands, met een vriend of familielid: dat wordt nergens geregistreerd. Huizensite Jaap.nl laat weten dat er het afgelopen jaar steevast zo'n 5 procent van het aanbod te koop stond zonder makelaar.

Maar op Marktplaats.nl zagen ze in 2018 een flinke toename. "Waar aan het begin van vorig jaar gemiddeld slechts tien tot twintig woningen zonder makelaar werden aangeboden, steeg dit vanaf augustus in hoog tempo met als hoogste piek 400 woningen. Deze trend lijkt zich in 2019 voort te zetten met nu wederom ruim boven de 200 woningen die worden aangeboden zonder tussenkomst van een makelaar", zegt woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo desgevraagd. 

Leuk om te doen 

Doe-het-zelfverkopers willen vooral geld besparen, maar daarnaast is het ook 'gewoon leuk om te doen', vertelt Lenneke Yigitalp (35). Haar huis in het Gelderse Twello, tussen Deventer en Apeldoorn, staat inmiddels een week te koop. "Ik vraag me oprecht af waar makelaars in deze tijd nog voor nodig zijn", vertelt ze. "Je huis opruimen en foto's maken: dat kan iedereen zelf."  

Ook Van der Voorn dacht er een halfjaar geleden zo over. Na de aankoop van zijn eerste huis, nu zo'n tien jaar geleden, kreeg hij een beetje de pest aan makelaars. "Gelieg en bedrieg, alles werd mooier verpakt dan het werkelijk was", vertelt hij. Niet dat iedere makelaar een schurk is, maar het wakkerde bij hem wel een gedachte aan: de volgende keer doe ik het zelf.  

"De hoogste inschatting was een vraagprijs van 375.000 euro. Ik heb het huis verkocht voor 425.000 euro."

Wat is de grootste uitdaging in dat verkoopproces? Geduld, zeggen de mensen die RTL Z sprak. "Ik heb een garagebox gehuurd om alle rotzooi naartoe te brengen, een bevriende fotograaf gevraagd om mooie foto's te maken, een website gebouwd, een Facebookcampagne gedraaid en zelf alle bezichtigingen gedaan", somt hij op.

Lastig met aankoopmakelaar?

"Het is goed te doen, maar het kost wel tijd hoor", beaamt ook Gerard Alberts uit Enschede. Om zijn huis op Funda te krijgen maakte hij gebruik van een internetmakelaar, die eigenlijk alleen dat deel voor zijn rekening nam. Verder deed hij alles zelf: "Foto's maken, tekst verzinnen, de vragenlijst over de woning invullen, energielabel regelen, uittreksel uit het Kadaster regelen, afspraken maken met bezichtigers, rondleidingen, biedingen en uiteindelijk de stukken uitprinten voor ondertekening." 

"Ik denk wel dat het lastig gaat worden als mensen met een aankoopmakelaar aankomen", denkt Yigitalp, die nog op een koper wacht. "Die denkt dan misschien: 'jij weet er niks van'. Maar ik ga me daardoor niet onzeker laten maken."

Voor Alberts was het juist prettig dat de koper een aankoopmakelaar had. "Als die er niet was, dan hadden we dus samen de koopovereenkomst moeten doornemen aan de keukentafel. Ik kan me voorstellen dat kopers zich meer op hun gemak voelen met een makelaar erbij", laat hij weten.

Uurtarief van 250 euro

Al die tijd die je erin steekt, is dat het dan waard? Tijd is immers ook geld. "Ik heb drie makelaars over de vloer gehad in het begin. De hoogste inschatting was een vraagprijs van 375.000 euro. Ik heb het huis verkocht voor 425.000 euro", vertelt Van der Voorn. Dat is dus alvast mooi meegenomen. "Als ik vervolgens bereken wat ik bespaard heb aan makelaarskosten en dat bij elkaar optel kom ik op een uurtarief van 250 euro voor de tijd die ik erin heb gestoken", berekent hij.

Na de verkoop kreeg de Groninger de smaak te pakken. De ondernemer is een platform, Gmak, gestart om doe-het-zelvers te helpen bij de verkoop van hun woning. "In een moeilijke, lastige markt kun je het door een expert laten doen. Maar in een overspannen markt krijgt een makelaar vandaag een huis in de verkoop, terwijl hij al weet wie het wil kopen. Hij plant een bezichtiging en het is rond. Nul werk, maar wel een vette rekening. Ik gun ieder z'n brood, maar dat is zonde als je het zelf ook kan." 

Zelf je huis verkopen: waar je op moet letten

1. Bepaal wat je allemaal zelf wil doen. Foto's maken en bezichtigingen begeleiden zijn goed zelf te doen. Je huis in de markt zetten vergt wat meer skills, zoals kennis van social media en marketing. Een internetmakelaar kan dat laatste uit handen nemen voor een goedkoper tarief dan een reguliere makelaar. 

2. Hoeveel tijd heb je? Je eigen huis verkopen kost een hoop tijd. Niet alleen omdat het een hoop handelingen zijn, maar ook omdat je zult moeten studeren. Heb je tijd en zin om je in te lezen in de lokale huizenmarkt en de wet- en regelgeving? Zo niet, dan kun je beter met een makelaar in zee gaan. 

3. Je zult een vraagprijs moeten vaststellen en voor jezelf duidelijk hebben wat je ondergrens zal zijn. Daar zul je onderzoek naar moeten doen, bijvoorbeeld door een taxatierapport op te laten stellen. Ook kun je via het Kadaster de laatste verkoopprijs van huizen in de buurt vinden. 

4. Je moet de hele papierwinkel zelf opstellen. De belangrijkste: het koopcontract. Daarvoor kun je het modelcontract gebruiken dat is opgesteld door o.a. de Consumentenbond en de NVM. Daarbij moet je allerlei documenten aanleveren, zoals een definitief energielabel, splitsingsakte (bij een appartement) en akte van levering. Twijfel je of het contract in orde is? Dan kun je een jurist laten meekijken, onder andere Vereniging Eigen Huis biedt dit aan als betaalde service.

5. Zorg dat je je koper goed informeert. Heeft je huis (verborgen) gebreken of bijzonderheden, zoals ondergrondse tanks? Dan ben je verplicht die te melden, anders kan de koper je aansprakelijk stellen en een schadevergoeding eisen. Een handig hulpmiddel om je hiervoor in te dekken is de NVM vragenlijst, die via verschillende makelaarssites te vinden is.