Ga naar de inhoud
Carrière

Tempo-Team en PostNL stoppen met omstreden 'contracting'

Pakketsorteerders van PostNL. Beeld © ANP

Uitzendbureau Tempo-Team en pakketbezorger PostNL maken een einde aan de inzet van personeel via onderaannemers. Alle medewerkers die nu nog via deze omstreden contractingmethode aan het werk zijn, worden uiterlijk in 2020 overgezet naar normale uitzendcontracten.

Dat hebben beide bedrijven bekendgemaakt. Bij contracting wordt een deel van het bedrijfsproces volledig uitbesteed aan een zogenaamde contractor. Dit is vaak een zusterbedrijf van een uitzendbureau. Zo maakt PostNL in zijn pakkettensorteercentra gebruik van de diensten van Randstad-dochter Tempo-Team.

Schijnconstructie

Omdat contracting niet valt onder uitzendwerk hoeft de contractor zich niet aan de cao van de opdrachtgever of aan de uitzend-cao te houden. Hierdoor kan de contractor teruggevallen op het wettelijk minimumloon en minder vakantiedagen.

De methode raakte in de jaren tachtig van de vorige eeuw in zwang, maar is inmiddels omstreden. Bedrijven zouden er miljoenen op vooruitgaan door cao-werknemers te ontslaan om ze vervolgens via een contractor toch weer in te huren.

Vakbond FNV maakt zich er al jaren boos over en spreekt van een schijnconstructie waarmee bedrijven miljoenen verdienen over de rug van werknemers. Zo hebben de postsorteerders die via Tempo-Team werken bij PostNL volgens de FNV recht op achterstallig loon.

'Geweldig signaal'

De FNV reageert dan ook verheugd op de stap van PostNL en Tempo-Team. "Het is een geweldig signaal naar de markt en we hopen dat andere bedrijven snel volgen", zegt FNV-bestuurder Masja Zwart. Wel moet PostNL het verleden nog even 'netjes afhandelen', vindt ze. "Ze hebben honderden mensen jaren onderbetaald, dat moet nog rechtgetrokken worden."

Hoewel PostNL en Tempo-Team benadrukken altijd binnen de grenzen van de wet te hebben geopereerd, trekken ze zich die kritiek aan. Het uitzendbureau beëindigt zijn outsourcingsactiviteiten 'in de loop van 2019'. De pakketbezorger start ook dit jaar met de afbouw, 'uiterlijk eind 2020' moeten alle sorteercentra helemaal om zijn.

Twaalf
Lees ook
Twaalf uitzendkrachten krijgen samen half miljoen wegens schijnconstructie

Maar dat betekent niet dat de FNV zijn pogingen voor staakt voor gerechtigheid, zegt Zwart. Volgens haar werken er zo'n 800 mensen via contracting in de postsorteercentra van PostNL. "De werknemers moeten volledig gecorrigeerd worden. Velen van hen werken daar al vier tot vijf jaar. Dan kunnen de bedragen met terugwerkende kracht flink oplopen."

Vorig jaar won de FNV namens twaalf uitzendkrachten een vergelijkbare rechtszaak tegen uitzenders Rikla en SprintWerkt. Volgens de rechter werkten de twaalf via een onrechtmatige constructie waardoor ze tot een half miljoen euro achterstallig loon tegemoet kunnen zien.

Gang naar de rechter

De FNV-bestuurder hoopt in eerste instantie op een schikking, zoals het eerder al overeenkwam met uitzendbureaus In Person en 365 Werkt, maar sluit een gang naar de rechter niet uit. Er liggen al twee dagvaardingen en half maart staat de eerste zitting op de planning.

Tempo-Team is niet de enige aanbieder van personeel via contracting bij PostNL, wel de grootste. Andere partijen zijn onder meer Otto Work Force en YoungCapital. De laatste zegt kennis genomen te hebben van de beslissing Tempo-Team en PostNL, maar wil zeggen of het bedrijf ook stopt of juist doorgaat met de methode bij andere opdrachtgevers.

Voor Otto Work Force blijft contracting in sommige gevallen een geschikte methode, met name bij kleine bedrijven. "Het is jammer dat er een negatief imago aan kleeft", zegt directeur Frank van Gool. "Bij PostNL zat het erg tegen uitzendwerk aan, daarom is het goed dat ze ermee gestopt zijn. Je moet contracting alleen inzetten waar het voor bedoeld is."

Dit is een artikel van