Personal finance

Belasting en prijs energie omhoog: gas en licht 334 euro duurder

16 februari 2019 00:01 Aangepast: 16 februari 2019 09:54
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Een gemiddeld huishouden betaalt dit jaar meer dan 2000 euro voor gas en licht. De energierekening komt uit op 2.074 euro, een stijging van 334 euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De forse prijsstijging heeft twee oorzaken. Gas en elektriciteit zijn duurder geworden, onder meer omdat energieleveranciers meer moeten betalen voor de CO2 die zij uitstoten. Dat wordt doorberekend aan de klant. 

Bij een gelijk verbruik, betaalt een gemiddeld huishouden hierdoor dit jaar 175 euro meer, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nuon jaagt duizenden klanten stuipen op lijf met torenhoge rekeningen

Belasting omhoog

Daarnaast is de belasting op energie omhoog gegaan op 1 januari van dit jaar. Het gaat om de zogeheten Opslag Duurzame Energie, waarmee duurzame initiatieven worden gesubsidieerd. Dat deze omhoog gaat zorgt voor een stijging van gemiddeld 162 euro voor een huishouden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gas en licht fors duurder in 2019, rekening stijgt met 327 euro

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bevestigen wat eind vorig jaar al werd verwacht. Toen meldden wij op basis van cijfers van Pricewise.nl dat de energierekening met 327 euro zou stijgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van