Ga naar de inhoud
Personal finance

Starters in het nauw: minister onderzoekt effect beleggers op woningmarkt

Verkocht aan een starter of aan een belegger? Beeld © ANP

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat onderzoek doen naar de rol van particuliere beleggers op de woningmarkt. Ze wil weten of en in hoeverre beleggers de prijzen van koopwoningen opdrijven.

Verdringing van starters op de woningmarkt met alle gevolgen en risico's van dien. Dat is de angst die minister Ollongren heeft, in een tijd dat de kranten vol staan met berichten over beleggers die met een zak geld huizen wegkapen voor de neus van starters.

Overbieden

Het zal potentiële starters bij een groepsbezichting bekend voor komen. Mensen die in niets lijken op starters en vaak binnen no-time weten of ze een bod doen op een huis of niet. Om deze waarschijnlijke beleggers de baas te zijn zit er niets anders op dan overbieden.

"Verontrustende berichtgeving over prijsopdrijving door beleggers op de woningmarkt neem ik dan ook serieus", schrijft Ollongren vandaag in een Kamerbrief. Samen met het Kadaster, De Nederlandsche Bank en de Amsterdam Business School Finance Group (onderdeel van de UvA) gaat ze onderzoeken in hoeverre er sprake is van een prijsopdrijvend effect.

Knot:
Lees ook:
Knot: woningmarkt is stuk door deze 3 redenen

Randstad

De minister noemt de verdringing van starters door beleggers wel een lokaal probleem. Alleen in de vier grote steden groeide het aantal verkopen aan beleggers en neemt het aantal starters af, tot 14.000 transacties. In de rest van Nederland is het aantal starters, hoe lastig de markt ook is, licht groeiende.

Vorig jaar nam het aandeel van particuliere verhuurders bij woningverkopen toe naar bijna 11 procent, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Adviesbureau Capital Value berekende dat particuliere beleggers een jaar eerder samen 1,15 miljard euro in woningen stopten.

Beleggers zorgen voor huurwoningen

Heel negatief staat Ollongren overigens niet tegenover deze beleggers op de woningmarkt. Over het algemeen verhuren beleggers hun kersverse bezitting, waardoor de markt van vrije sectorwoningen groeit. Met name in de middenhuur is een groot tekort aan woningen. Daar ziet het kabinet een rol weggelegd voor beleggers.

Wel wil ze voorkomen dat particuliere verhuurders misbruik maken van de krapte op de markt. De onderzoekers gaan ook kijken of gemeenten een grotere rol kunnen krijgen in het beteugelen van de huurprijzen in de vrije sector. Gedacht wordt aan een huurprijs die wordt gemaximeerd op een percentage van de WOZ-waarde.

Hoe kom je als starter nog aan een huis?

19:38