Personal finance

Overstappen van verzekeraar of energiebedrijf? Het is zo gepiept

11 februari 2019 13:22 Aangepast: 11 februari 2019 13:22
Beeld © Getty

Overstappen van zorgverzekeraar, energieleverancier of bank: je wordt misschien al moe bij de gedachte alleen al. Je weet heus wel dat je geld zou kunnen besparen, maar het licht gaat gewoon aan als je op het knopje drukt. "Komt wel een keer", denk je dan. Toch neemt het aantal overstappers hard toe.

Past deze beschrijving bij jou? Dan hoor je misschien bij de 61 procent van de Nederlanders die nog nooit van zorgverzekeraar is gewisseld. Of de 26 procent die nog steeds bij dezelfde energieleverancier zit. 

Die groep krimpt elk jaar weer, want meer mensen komen erachter dat overstappen kan lonen. Vorig jaar is een recordaantal van 1,4 miljoen Nederlanders overgegaan naar een andere energiemaatschappij, zo bevestigde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een bericht van het AD. 

1,2 miljoen

En ook steeg het aantal mensen dat een nieuwe zorgverzekeraar koos. Zo'n 1,2 miljoen mensen stapten dit jaar over van zorgverzekeraar: 7 procent van de verzekerden.  

Er kunnen verschillende redenen zijn voor zo'n overstap, maar vaak draait het om geld. En dan vooral het besparen ervan. 

'Het gedoe'

Een belangrijke reden om niet over te stappen is de tevredenheid over de huidige situatie, maar een andere belangrijke reden om te blijven zitten bij je huidige zorgverzekeraar of energieleverancier is vaak dat overstappen een hoop werk is.

Want overstappen betekent gedoe. Althans, dat is de vrees. Een kwart van de consumenten is niet bereid om meer dan een uur aan het kiezen van een zorgverzekering te spenderen. Tegelijkertijd verwachten consumenten dat dat veel langer duurt, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt.

Uren werk

Het wisselen van energieleverancier beschouwen mensen gemiddeld als een minder tijdrovend klusje, blijkt uit de laatste Energiemonitor. Het percentage dat verwacht twee uur of langer bezig te zijn met het vergelijken van prijzen is tussen 2017 en 2018 gedaald met 11 procent, van 53 procent, naar 42 procent. Maar toch denken vier op de tien Nederlanders bijna de hele middag bezig te zijn met hun energie. 

Hoe lang het in werkelijkheid duurt hangt af van je persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren. Vergelijkingssites maken het je gemakkelijk. En in tijden van prijsstijgingen tonen veel media, waaronder RTL Z, zich van hun behulpzame kant. Vrees je uren werk? Probeer het eens, misschien overschat je het gedoe.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van