Personal finance

Slag om de sla: supers stunten met groente, maar nog geen prijzenoorlog

05 februari 2019 17:40 Aangepast: 05 februari 2019 20:12
Groente en fruit. Beeld © ANP

Sinds supermarkt Plus vorige week de prijzen van groente en fruit fors verlaagde, zijn een aantal supermarktketens gevolgd. Ook bij een deel van de Jumbo-supermarkten, Vomar en Dirk van den Broek zijn groente en fruit nu goedkoper. De eerste tekenen van een prijzenslag? Of vooral marketing van Plus? "Het zet ze wel op de kaart."

"Een slimme zet van Plus", oordeelt retail- en supermarktdeskundige Kitty Koelemeijer. "Groente en fruit zijn net als vlees trekkers voor de consument. Plus is wat duurzamer dan andere supers, dus dit ligt goed in hun lijn."

Andijvie goedkoper

De prijzen van groente en fruit zijn de afgelopen week ook in een aantal andere supermarkten flink gedaald, blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Superscanner. Dat zie je bijvoorbeeld bij een product als andijvie. 

Leuk voor mensen die boodschappen doen bij Plus, Jumbo, Vomar en Dirk van den Broek. Maar als je daar niet in de buurt woont, merk je niets van de prijsdalingen. Het wachten is op Albert Heijn, zegt Alwin van der Velden van Superscanner. 

Miniatuurvoorbeeld
Super

Andijvie en komkommer stukken goedkoper door prijzenslag

Albert Heijn is de grootste keten van ons land met bijna duizend winkels. Jumbo is tweede, met zo'n 620 supermarkten. Als Albert Heijn iets doet met zijn prijzen, volgt de rest, is de verwachting. 

Plus te klein voor ontketenen prijzenslag

Van een prijzenoorlog is dus geen sprake, zegt Koelemeijer. "Dan moeten de prijsverlagingen generieker zijn en dus meer producten aangaan. Plus zit ook niet echt in de positie om een prijzenoorlog te ontketenen, daar zijn ze niet sterk genoeg voor", zegt zij tegen RTL Z. Met een marktaandeel van ruim 6 procent is Plus een kleine speler. 

Toch zijn de prijsverlagingen voor tuinders- en telersorganisatie LTO Nederland reden voor zorg. "Wij vrezen dat dit uiteindelijk doorberekend gaat worden aan de tuinders. Dat zou een slechte zaak zijn", zegt woordvoerder Esther de Snoo desgevraagd. 

'Eerlijke prijs is de vraag'

De belangenclub voor handelaren in groente en fruit kampt met 'gemengde gevoelens', zegt Wilma van den Oever van het Groentenfruithuis. "Wij vinden het best een gunstige ontwikkeling, want als prijzen omlaag gaan, zou de consumptie van groente en fruit best kunnen stijgen. Maar telers moeten wel een eerlijke prijs blijven houden. Of dat gebeurt, is maar de vraag." 

Het is de supermarkten vooral te doen om het vergroten van hun marktaandeel, analyseert Kitty Koelemeijer. "Die strijd is fel. De markt is min of meer verzadigd en supers krijgen meer last van maaltijdbezorgers", zegt zij.

Op verse groente en fruit kunnen supers elkaar bevechten. "Lidl gaat er vaak vandoor met de prijs voor beste versafdeling. Ook al volgen alle andere supermarkten het voorbeeld van Plus, het zet hen wel op de kaart."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van