Ga naar de inhoud
Brexit

Financiële strop dreigt voor duizenden gepensioneerde Nederlanders in VK

Ouderen in Londen. Beeld © iStock

Zo'n 10.000 Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk van hun pensioen genieten, wacht een enorme strop als er een harde brexit komt. Zonder brexitdeal raken zij hun Nederlandse belastingvoordelen kwijt. Dat kan duizenden euro's per persoon kosten.

Nederlanders die in een ander EU-land wonen, maar vrijwel al hun inkomsten uit Nederland krijgen en daar ook in Nederland belasting over betalen, hebben recht op alle fiscale voordelen die 'gewone' Nederlanders ook hebben.

Daaronder valt ook een groep van zo'n 10.000 Nederlandse gepensioneerden in het Verenigd Koninkrijk. Maar als er een brexit zonder deal komt, zijn deze mensen de pineut: de belastingvoordelen zoals de ouderenkorting vervallen dan.

Uitstel van ellende

Om te voorkomen dat dit al van de ene op de andere dag gebeurt op 29 maart, de geplande brexitdag, stelt het kabinet vandaag voor om een overgangsregeling in te stellen. Waarschijnlijk wordt de fiscale strop daardoor uitgesteld tot 1 januari 2020.

Door een overgangsperiode in te stellen kunnen burgers en bedrijven zich langer voorbereiden op de nieuwe situatie, schrijft staatssecretaris Snel.

Duizenden euro's aan kortingen kwijt

De strop voor de ongeveer 10.000 gepensioneerden in het VK kan oplopen tot duizenden euro's. Zij hebben nu bijvoorbeeld recht op de ouderenkorting. Dat is een bedrag dat mag worden afgetrokken van de verschuldigde inkomstenbelasting. Die korting bedraagt 1596 euro voor huishoudens met een inkomen (aow-uitkering + aanvullend pensioen) tot 36.783 euro.

Maar daar blijft het niet bij, want deze groep kan ook fluiten naar de algemene heffingskorting, een andere korting op de belasting. Die bedraagt maximaal 1268 euro. Alleen mensen met inkomsten boven de 68.507 euro hebben helemaal geen recht op deze korting.

Alleen al het mislopen van heffingskortingen kan de Nederlandse pensionado's in het VK bijna 3000 euro per jaar kosten, afhankelijk van de hoogte van hun inkomsten.

Goodbye hypotheekrenteaftrek

Ook kunnen de ouderen goodbye zeggen tegen eventuele andere aftrekposten, zoals de hypotheekrenteaftrek, bepaalde zorgkosten, partneralimentatie en giften. 

Hoeveel de getroffen Nederlanders gemiddeld zullen mislopen kan het ministerie van Financiën niet inschatten.