Personal finance

Bankpas verloren of gestolen? Je gaat er voor betalen bij Rabo en ABN

31 januari 2019 15:52 Aangepast: 31 januari 2019 18:15
ABN Amro-bestuurders Kees van Dijkhuizen (ceo) en Clifford Abrahams (cfo). Beeld © ANP

Wie zijn of haar bankpas kwijtraakt of slachtoffer wordt van diefstal, gaat daar vanaf 1 april voor betalen. Rabobank en ABN Amro verhogen hun tarieven voor rekeninghouders, waaronder die voor een nieuwe bankpas.

Beide banken gaan geld vragen voor wie een vervangende pas nodig heeft, melden ze aan hun klanten. ABN Amro vraagt daar 7,50 euro voor, Rabobank 3,95. Als de pas kapot is of als de vervaldatum is bereikt, dan blijft een nieuwe pas gratis.

ING deed het al

Als reden voert een woordvoerder van ABN aan dat gekeken is wat normaal is in de bankenwereld en dat de bank hetzelfde doet als andere banken.

Dat klopt maar ten dele: ING rekent inderdaad 7,50 voor het vervangen van een pas die is gestolen of verloren. Maar bij de merken die onder Volksbank vallen (SNS, Regiobank en ASN) is vervanging van een pas gratis, tenzij je een pas wil met een eigen foto.

'Logische keuze'

De woordvoerder van ABN geeft ook toe dat de verhoging 'een keuze is': "Het is logisch dat als je je pas kwijtraakt, dat je dan een bijdrage levert aan een nieuwe pas", vertelt hij. Welke kosten de bank maakt, wil hij niet zeggen.

Veel verzekeringen vergoeden bij diefstal waar aangifte van is gedaan ook dit soort schade, voegt hij nog toe.

Nieuwe pas 'kostbaar'

Ook Rabobank meldt haar klanten dat de wijzigingen verband houden met het 'continu verbeteren' van de diensten. Dat het bedrijf geld vraagt voor een pas die kwijt is geraakt, is omdat het maken en beveiligd versturen 'kostbaar is', laat een woordvoerder weten. 

Klanten kunnen hun pas sinds vorig tijdelijk blokkeren, en laten deblokkeren als die wordt teruggevonden, voegt zij nog toe. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Banken strijden om je kind: jong binnen is vaak klant voor het leven

Betaalpakket duurder

Niet alleen een nieuwe bankpas wordt duurder bij de twee grootbanken. Rabobank verhoogt ook de prijzen voor de betaalrekeningen zelf. Het maandbedrag voor het totaal- en het basispakket gaat met 0,10 euro omhoog, omgerekend stijgingen van respectievelijk ruim 2 en 3,5 procent.

Het goedkoopste directpakket wordt per maand 0,05 euro duurder, omgerekend ruim 3 procent. Op zich zijn de prijsverhogingen niet schrikbarend hoog, maar de bank verhoogde de prijzen vorig jaar ook al. Het directpakket werd toen 15 procent duurder.

Daarnaast gaan klanten die hechten aan een rekeningafschrift op papier daar meer voor betalen. Bij het goedkoopste pakket wordt de prijs voor de goedkoopste variant, die van een keer per maand, met ruim 16 procent verhoogd van 0,60 euro naar 0,70 euro.

Papieren afschrift

Ook bij ABN Amro verandert er et nodige voor klanten die hechten aan een overzicht op papier van hun inkomsten en uitgaven. Voor wie deze een keer in de maand wil, verandert er niets. Maar wie om de twee weken een afschrift wil, gaat 1,30 per maand betalen. Dat is een stijging van bijna 24 procent.

Geld overboeken met een papieren overschrijvingsformulier of acceptgiro wordt ook duurder. Een setje van 22 formulieren gaat 11 euro kosten, een stijging van 25 procent.

Enveloppen 50 procent duurder

Om ze in een bijbehorende envelop van de bank te versturen, moeten klanten helemaal diep in de buidel tasten; 25 enveloppen gaan 18,75 euro kosten, wat neerkomt op een prijsstijging van 50 procent. Voor een overboeking met een papieren acceptgiro is een ABN-klant in het vervolg 0,50 euro kwijt, dat was gratis.

Dat de bank klanten die minder duurzaam zijn laat betalen voor het ontwikkelen van duurzame nieuwe producten, past volgens de woordvoerder in 'een breed palet van ontwikkelingen om te digitaliseren en duurzamer te zijn'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bankieren weer duurder: ING verhoogt prijzen al twee jaar flink

ING en Volksbank: geen plannen

Bij ING en de merken die bij de Volksbank horen zijn er geen plannen om de prijzen te verhogen dit jaar, laten de woordvoerders van beide banken weten. Beide bedrijven deden dat vorig jaar al.

ING-klanten kregen stijgingen van 7 à 10 procent te verwerken. Bij SNS werd de prijs voor het enige pakket dat de bank aanbiedt met 25 cent verhoogd tot 2,75 euro. Dat komt omgerekend neer op 10 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van