Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Werkgever nauwelijks bereid personeel te lokken met hoog salaris

29 januari 2019 12:00 Aangepast: 29 januari 2019 12:12
Beeld © Getty

Werkgevers blijken behoorlijk traditioneel als het gaat om het zoeken en vinden van geschikt personeel. Het wordt steeds moeilijker om vacatures te vullen, maar werkgevers die moeite hebben om mensen te vinden gebruiken een hoger salaris vaak niet als lokkertje. Er wordt vooral meer geadverteerd.

Bijna 40 procent van de werkgevers zegt gewoon de vacaturetekst op meerdere plekken te plaatsen of andere kanalen te gebruiken als ze geen geschikte kandidaat kunnen vinden voor een openstaande functie. 

LinkedIn

Denk bijvoorbeeld aan een berichtje op LinkedIn. Ook zetten veel werkgevers hun eigen netwerk in of ze gaan zelf op zoek. Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV, in een halfjaarlijks rapport over de staat van de arbeidsmarkt.

Ruim de helft van de werkgevers zegt in het onderzoek dat het langer duurt voordat een openstaande functie wordt ingevuld. Vooral in de sectoren bouw, vervoer en opslag, industrie, uitzendbureau's en advisering en onderzoek blijken veel vacatures moeilijk vervulbaar. 

Spanningsindicator sinds 2008 niet zo hoog

Die uitkomst past in een trend, de bouw kampt bijvoorbeeld al langer met personeelsgebrek. De zogenoemde 'spanningsindicator' van het UWV staat sinds het derde kwartaal van 2018 op 31. Sinds 2008 was dat niet zo hoog. 

Miniatuurvoorbeeld
Switch

Zin in ander werk? Genoeg bedrijven bieden omscholing aan

In de zoektocht naar geschikt personeel zou het voor de hand liggen om bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker te maken, door bijvoorbeeld een hoger salaris te bieden. Werkgevers zouden ook andere eisen kunnen stellen aan een potentiële kandidaat, waardoor ook mensen met een lagere opleiding zouden kunnen solliciteren. 

Minder dan verwacht

Dat gebeurt minder dan het UWV zou verwachten. Ongeveer de helft van de werkgevers zegt dat het niet nodig is om de arbeidsvoorwaarden aan te passen. Ook wijzen ze vaak naar de cao of het interne beleid: die zouden dat uitsluiten. 

Miniatuurvoorbeeld
Geld

Als personeel schaars is, waarom stijgen lonen dan niet harder?

Meer mensen aan het werk, minder uitkeringen

De vraag naar nieuw personeel is het afgelopen jaar flink gestegen merkt het UWV. De uitkeringsinstantie verwacht dat dat ook dit jaar zo zal zijn. 

  • Er ontstaan dit jaar 1,2 miljoen vacatures, de meeste in de sectoren detailhandel, zorg en welzijn.
  • In totaal groeit het aantal banen naar 10,6 miljoen.
  • Het aantal ww-uitkeringen daalt dit jaar verder naar 237.000. Het UWV denkt 382 miljoen euro minder kwijt te zijn.
  • Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen stijgt naar verwachting naar 816.000. In totaal verwacht het UWV daar 12,9 miljard euro aan kwijt te zijn. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van