Ga naar de inhoud
Personal finance

46 miljard pensioengeld verdampt, korting dreigt voor miljoenen gepensioneerden

Beeld © ANP

De laatste drie maanden van 2018 zijn rampzalig geweest voor pensioenen. Vanwege de forse koersverliezen op beurzen en de dalende rentes is van vrijwel alle Nederlandse pensioenfondsen de financiële positie verslechterd. De kans dat de pensioenuitkering van miljoenen gepensioneerden volgend jaar verlaagd moet worden, wordt steeds groter.

In totaal verdampte 46 miljard euro aan vermogen, meldt De Nederlandsche Bank. Alle fondsen samen hadden 31 december hierdoor nog 1328 miljard euro op de balans.

Dekkingsgraden flink omlaag

Het bedrag dat pensioenfondsen aan moeten houden om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen steeg met 40 miljard tot 1286 miljard euro.

De verslechterde staat van de pensioenen is goed af te lezen aan de fors gedaalde gemiddelde dekkingsgraad. Die daalde met maar liefst 7 procentpunt tot 103,3 procent ten opzichte van het einde van het derde kwartaal, meldt de toezichthouder.

Korten

De dekkingsgraad is het cijfer waarin een pensioenfonds uitdrukt hoe de verhouding is tussen wat het aan beleggingen heeft in relatie tot wat het in de toekomst aan pensioenen uit moet betalen. 

Als die dekkingsgraad onder een bepaald niveau zakt, moet er gekort worden, oftewel dan worden de pensioenen verlaagd.

Afhankelijkheid van beurskoersen

Omdat zo'n dekkingsgraad vanwege grillige beurskoersen erg kan schommelen, wordt gerekend met een gemiddelde van de laatste twaalf maanden: de zogeheten beleidsdekkingsgraad. Als die vijf jaar achter elkaar onder de 104,2 procent staat, moet er gekort worden. 

Maar, waarschuwt DNB, dat is een gemiddelde voor de hele sector. En dat verhult dat de meeste gepensioneerden bij een fonds zitten dat op dit moment een 'aanzienlijk lagere beleidsdekkingsgraad' heeft.

Grote fondsen in gevarenzone

Daar zitten kleine pensioenfondsen tussen, maar ook hele grote. Zoals het pensioenfonds voor overheid en onderwijs (ABP 103,8 procent) en de pensioenfondsen van de metaalsector (PME 101,3 procent en PMT 99,4 procent).

Voor deze drie geldt allemaal dat ze in het vijfde jaar zitten dat de dekkingsgraad onder de wettelijke eis staat. Als dat dit jaar niet verandert, moet er volgend jaar gekort worden.

Bij het fonds voor werknemers in de zorg (PFZW, 97,5 procent) staat de beleidsdekkingsgraad voor het vierde jaar onder de eis, waarmee de dreiging van een verlaging in 2021 is toegenomen. In 2017 hadden deze vier fondsen bij elkaar opgeteld al bijna 1,7 miljoen uitkeringsgerechtigden.

Grootste
Lees ook:
Grootste pensioenfondsen waarschuwen voor daling pensioenen

Waarschuwingen

Vorige week waarschuwden ABP en PFZW al dat de pensioenen mogelijk verlaagd moeten worden. Volgens de pensioenfondsen is de reden daarvoor het uitblijven van nieuwe afspraken over het pensioenstelsel.

Het overleg daarover tussen vakbonden, werkgevers en het kabinet klapte in november van vorig jaar. 

Nog
Lees ook:
Nog geen pensioenakkoord: dit zijn de drie pijnpunten

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66) moet uiterlijk vrijdag de Tweede Kamer informeren over de voortgang van het proces. Waarschijnlijk zal Koolmees de vakbonden uitnodigen om weer aan tafel te komen.

De vijf misverstanden over je pensioen

04:22