Personal finance

Bouwsector groeit hard, maar ook dit jaar niet genoeg nieuwbouwwoningen

24 januari 2019 08:00 Aangepast: 24 januari 2019 08:02
Een bouwvakker aan het werk. Beeld © Archiefbeeld ANP

De bouwsector groeit hard, in bijna alle opzichten. Er worden meer huizen, kantoren en andere gebouwen gebouwd. In al die panden is er meer werk te verrichten, bijvoorbeeld vanwege duurzaamheidsmaatregelen, en er werken meer mensen in de bouw. Maar potentiële huizenkopers moeten geduld blijven houden.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) presenteert vandaag jaarcijfers en vooruitzichten voor de komende jaren. De bouwproductie zit inmiddels weer op het niveau van voor de crisis. In totaal was de bouwproductie vorig jaar goed voor 70 miljard euro, een toename van 4 miljard.  

Bouwvergunningen bleven achter

Het EIB verwacht dat die groei de komende jaren doorzet, al zal die wel wat afvlakken. Dat komt door het aantal afgegeven bouwvergunningen in 2018: dat getal blijft achter. Toch blijft het EIB gunstig gestemd over de komende jaren.

Voor potentiële huizenkopers die azen op een betaalbaar nieuwbouwhuis kan de vlag nog niet direct uit. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen zal weliswaar licht stijgen, zegt woordvoerder Taco van Hoek in een toelichting tegen RTL Z. "Naar iets meer dan 66.000."

Dat is ongeveer gelijk aan de productie van vorig jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar een stuk minder dan de doelstelling van het kabinet voor 2019: die ligt op 75.000 nieuwe nieuwbouwwoningen. Het aantal nieuwe nieuwbouwwoningen zal dus te weinig zijn om de huizenmarkt te kalmeren, is de verwachting. 

Miniatuurvoorbeeld
Woningmarkt

Bijna 66.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd in 2018

Aantal nieuwbouwwoningen stijgt beperkt

Voor de groei van de bouwsector is dat minder van belang. "In aantallen stijgt de nieuwbouw beperkt", legt Van Hoek uit, "maar het volume per woning stijgt wel." Dat betekent dat bouwvakkers meer werk hebben aan een nieuwe woning, bijvoorbeeld vanwege duurzaamheids- of kwaliteitseisen.

Investeringen op dat gebied dragen ook bij aan de groei van de bouwsector, de komende jaren. Het EIB verwacht tegen het einde van 2023 op een bouwproductie ter waarde van 83 miljard euro te zitten. 

Buitenlandse werknemers

Belangrijk voor die groei is wel dat er voldoende personeel te vinden is. "Daar zit een zekere spanning", zegt Van Hoek. De afgelopen twee jaar steeg de werkgelegenheid in de bouw al behoorlijk, maar die moet zich ook de komende jaren blijven doorzetten, als de sector als geheel wil kunnen groeien. 

Werkgevers in de bouw moeten dus 'nog meer aantrekkingskracht' op de arbeidsmarkt uitoefenen. Ook zal er extra inzet van buitenlandse werknemers nodig zijn. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van