Personal finance

Bijna 66.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd in 2018

24 januari 2019 00:08 Aangepast: 24 januari 2019 06:14

Er kwamen vorig jaar bijna 66.000 nieuwe nieuwbouwwoningen bij. Dat is de grootste stijging sinds 2009, maar de gekte op de huizenmarkt is er nog niet mee opgelost. 

Het kabinet wil de komende jaren minstens 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar opgeleverd hebben, om het hoofd te bieden aan de grote vraag naar koophuizen. Vorig jaar haalde de bouw dat aantal dus nog lang niet, blijkt uit cijfers die het CBS vandaag naar buiten brengt. 

Groei minder sterk

Met 66.000 nieuwbouwwoningen zijn er wel vijf procent meer woningen gebouwd dan in 2017. Maar de groei is wel minder sterk. 

Potentiële huizenkopers hebben de grootste moeite om een betaalbaar huis te vinden. Dat heeft grofweg drie oorzaken: er is te weinig aanbod in zijn algemeen, er wordt te weinig bijgebouwd en de prijzen zijn voor veel kopers te hoog. 

 

Miniatuurvoorbeeld
Woningmarkt

RTL Z Huizenindex: nieuwbouw blijft achter, markt 'behoorlijk ziek'

Kenners van de Nederlandse huizenmarkt pleiten voor het versnellen van de nieuwbouwagenda. Ook het kabinet zet in op snel meer bouwen, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Zo zijn er problemen met het afgeven van bouwvergunningen. Ook het personeelstekort in de bouw vertraagt de boel. 

Makelaarsvereniging NVM uitte bij de presentatie van de meest recente kwartaalcijfers over de huizenprijzen nog zorgen over de achterblijvende nieuwbouw. De makelaars betwijfelen ook dat de doelstelling van het kabinet dit jaar gehaald wordt. 

Miniatuurvoorbeeld
Woning

Huizenmarkt koelt voorzichtig af: aanbod neemt toe, prijzen stijgen minder hard

Naast de 66.000 nieuwbouwwoningen kunnen er ook huizen bijkomen door het splitsen van bestaande woningen, of bijvoorbeeld door het transformeren van een voormalig kantoorpand. Daarmee kwamen er het afgelopen jaar uiteindelijk toch nog 74.000 woningen bij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van