Ga naar de inhoud
Carrière

Proefhotel: laat 'Ik vertrek' niet 'Ik verrek' worden

Patrick en Mirjam van Renswoude in Oostenrijk. Beeld © Facebook

Een paar weken op proef aan de slag in een hotel in het buitenland, om erachter te komen of emigreren iets voor je is. Wel je eigen hotelconcept uitproberen, niet de financiële risico’s van het roer definitief omgooien. Voor deze ondernemers ging er een wereld open.

Wie heeft er nooit van gedroomd? Je baan opzeggen, je huis verkopen en in het buitenland iets nieuws beginnen. Totdat je de gemiddelde deelnemer van tv-programma 'Ik Vertrek' ziet. Een hotel of restaurant beginnen blijkt voor hen vaak een stuk lastiger dan eerder gedacht.

Het
2,5 jaar geleden
Het Proefhotel: eerst oefenen voordat je aan je buitenlanddroom begint

Proefhotel

Het bracht Hans Bruns en Nel Griffioen 2,5 jaar geleden op het idee om te beginnen met hun zogenoemde Proefhotel. Emigranten in spé krijgen horeca- en managementtrainingen en mogen uiteindelijk een paar weken proefdraaien in hun hotel in Oostenrijk. Als ze het hotel vol krijgen, is het hele traject gratis.

"We helpen mensen met hun ondernemersplan en de marketing om zo veel mogelijk gasten aan te trekken", legt Griffioen uit. Het roer definitief omgooien is zeker financieel gezien een behoorlijk risico. Het idee van het Proefhotel is dat deelnemers erachter komen of emigreren iets voor ze is en of het financieel haalbaar is.

'Ik kijk altijd met verbazing naar Ik Vertrek'

Inmiddels hebben vier proefhoteliers hun zelfbedachte hotelconcept mogen uitproberen. De vijfde staat te popelen om te beginnen. "Ik wil heel graag zelf een bed and breakfast starten in Oostenrijk. Heb ook al een pand op het oog", vertelt de 46-jarige Caroline Ligthart, die nu nog pilateslessen en reikicursussen geeft. "Maar is dit wat ik wil met mijn leven?"

De keuze om in haar eentje definitief naar Oostenrijk te emigreren laat ze afhangen van hoe de weken in het Proefhotel eruit gaan zien. "Ik ben niet iemand die denkt, dit ga ik even doen. Ik kijk ook altijd met opperste verbazing naar Ik Vertrek."

Ter voorbereiding is ze sinds november al in Oostenrijk. Vooral om mensen te leren kennen die mogelijk iets voor haar kunnen betekenen als ze straks het hotel runt. Financieel gezien heeft ze de zaakjes voor elkaar. Het hotel is volgeboekt en als ze straks haar appartement in Amsterdam heeft verkocht is er voldoende financiële buffer.

Mijmeren over Oostenrijk

Dan is het voor Ligthart niet te hopen dat ze in haar eerste weekend door haar rug gaat. Want dat is wel wat Patrick van Renswoude (46) twee jaar geleden overkwam. Zijn vrouw Mirjam (44) stond er de weken daarna alleen voor. Patrick kon terug naar Nederland. "Een hernia. Het was 'Ik Verrek' in plaats van 'Ik Vertrek", grapt hij.

Al tien jaar droomden de twee ervan om een groot hotel te beginnen in Oostenrijk. "De rust, de ruimte, de bergen, de cultuur", mijmeren ze. Maar naarmate de jaren verstreken, veranderden de plannen ook. Uiteindelijk startten ze in het Proefhotel om hun idee voor een kleinschalig bed and breakfast te testen. "We wilden er ervaring opdoen en de bevestiging krijgen om te emigreren."

Emigreerplannen omgegooid

Uiteindelijk hebben ze hun plan finaal bijgesteld. Ze wonen nog altijd in Nederland en een definitief vertrek zit er niet meer in. Het idee is om vier maanden per jaar in Oostenrijk te wonen en de rest van het jaar hier te blijven.

In de vier maanden dat ze in de bergen zitten willen ze de hotelgasten in de watten leggen. De rest van het jaar moeten de appartementen verhuurd worden zonder die persoonlijke service. Ze hebben al een locatie op het oog.

'Een verblijf runnen wordt onderschat'

Dat ze hun droom waarschijnlijk op een andere manier willen gaan verwezenlijken, betekent niet dat hun deelname aan het Proefhotel is tegengevallen. Het bleek veel leerzamer dan vooraf gedacht.

"Het wordt onderschat hoe het is om een eigen gastenverblijf te runnen", vertelt Patrick. "We hebben ook bewust dingen uitgeprobeerd die we eigenlijk niet wilden, zoals halfpension. Iedere dag koken voor de gasten. Het bleek inderdaad dat dat te veel werk was. We kregen de bevestiging van wat we al dachten."

Vakanties voor kinderen met autisme en ADHD

Leonie Heijmans (41) kreeg de bevestiging dat een ondernemersbestaan wel iets voor haar is. De lerares probeerde in de zomer van 2017 haar ideeën voor vakanties voor gezinnen met autistische kinderen uit. "Het was wel een rollercoaster waar je instapt. Marketing, inkoop van de boodschappen, je team regelen en aansturen. Het was helemaal nieuw voor mij."

Het hotel had ze niet helemaal vol en ze is inmiddels terug in Nederland, maar ze noemt haar proefperiode wel succesvol. Een eigen hotel wil ze niet, maar vorig jaar huurde ze een tijdens de zomervakantie een hotel.

"Ik ben helemaal alleen. Iets voor mezelf kopen is niet te realiseren. Dat is ook iets dat je leert door het Proefhotel. Het is veel aantrekkelijker om iets te huren voor een paar weken.

Uitbreidingsplannen

Nu kan ze er nog niet helemaal van leven. De rest van het jaar werkt ze, net als voorheen, als lerares in het speciaal basisonderwijs.

Ook de komende zomer ontvangt ze gezinnen in het gehuurde hotel. En er zijn uitbreidingsplannen. Op termijn wil ze ook in de herfst- en meivakantie gasten ontvangen. "Blije gasten naar huis zien gaan. Daar doe je het voor."

Tips om een 'Ik Vertrek'-scenario te voorkomen

04:26
Dit is een artikel van