Personal finance

Nibud: het is niet gek dat je de koopkrachtstijging nauwelijks voelt

18 januari 2019 10:00 Aangepast: 18 januari 2019 15:26
Beeld © Getty

Veel huishoudens zullen er nauwelijks iets van merken, maar echt, heus: de koopkracht stijgt dit jaar. Het zijn geen 'enorme stijgingen', maar volgens budgetvoorlichter Nibud gaan slechts vier van de honderd meest voorkomende voorbeeldhuishoudens erop achteruit. Bijna iedereen houdt dit jaar meer over. Al zijn het soms maar enkele euro's.

Niet iedereen gelooft het, de onderzoeken waarin geconcludeerd wordt dat 'we' erop vooruitgaan. Directeur Arjan Vliegenthart, van het Nibud, begrijpt dat consumenten dat betwijfelen. Dat komt volgens hem door alle prijsverhogingen. De energierekening, de zorgpremie, de btw: dat is dit jaar allemaal omhoog gegaan.

"Prijsstijgingen vallen meer op", zegt hij. "Maar dit jaar dalen de inkomstenbelastingen en stijgen de brutolonen, de uitkeringen én de toeslagen. Hierdoor houden de meeste huishoudens meer geld over dan vorig jaar." 

Opnieuw berekend

Die boodschap klinkt bekend. Dat komt omdat het Nibud nog eens alle veranderingen voor 2019 in kaart heeft gebracht en herberekend. Na Prinsjesdag deden de cijferaars van het Nibud dat al, maar nu alle aangekondigde maatregelen daadwerkelijk zijn ingevoerd berekent het instituut dat opnieuw.

Miniatuurvoorbeeld
BTW jarig

Stijgende prijzen, vollere schatkist: btw viert vijftigste verjaardag

Het Nibud gaat nu uit van een inflatiecijfer van 2,4 procent. Daarin zitten de btw-verhoging, lokale lasten en de hogere energierekening ook verwerkt. De lonen stijgen volgens de budgetvoorlichter gemiddeld met 2,8 procent. 

Enkele euro's

Onderaan de streep een plusje dus, maar het houdt niet over, waarschuwt het Nibud. "Er zijn huishoudens die er slechts enkele euro's op vooruit gaan, een enkeling ziet zijn koopkracht met 131 euro per maand stijgen", aldus het Nibud. 

Vier typen huishoudens gaan er echt op achteruit, tot 24 euro per maand. Het gaat dan vooral om tweeverdieners met kinderen, waarvan een van de partners onder het minimumloon verdient. Ook een alleenstaande met een prepensioenuitkering levert in. Op haar website heeft het Nibud een tool, waarmee je zelf kunt berekenen hoeveel je voor- of achteruit gaat, afhankelijk van je huidige situatie. 

Het blijven overigens voorspellingen. Die komen niet altijd uit. In 2016 werd bijvoorbeeld geconcludeerd dat 2017 een goed jaar zou worden qua koopkracht, maar de helft ging er toen op achteruit.

Kijker aan Z

Vrijdagmiddag is Vliegenthart te gast in de Kijker aan Z om te praten over de veranderingen voor je huishoudportemonnee. Bekijk hieronder de aflevering van vorige week, over salarisonderhandelingen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van