Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

De huren stijgen minder hard, in Rotterdam zijn ze zelfs gedaald

17 januari 2019 10:20 Aangepast: 17 januari 2019 10:37
Woningen in de Utrechtse wijk De Meern. Beeld © ANP

Huurwoningen in de vrije sector zijn het afgelopen kwartaal 4,9 procent duurder geworden. Dat is de kleinste stijging in 3,5 jaar tijd. De vrije huursector toont tekenen van afkoeling en lijkt daarmee de markt voor koopwoningen te volgen.

Een vierkante meter kost gemiddeld 16 euro, is te lezen in de Huurmonitor van huizensite Pararius. "Gekeken naar de gehele prijsontwikkeling over de laatste vier jaar, lijkt de huurprijsstijging voor het eerst af te zwakken", zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius.

Almere is het nieuwe Amsterdam

De grootste prijsstijgingen doen zich voor in Flevoland. Aanjager is Almere, waar de prijzen in een jaar tijd stegen met ruim 22 procent. De stad wordt gezien als uitwijkmogelijkheid voor het peperdure Amsterdam.

Ook expats kiezen vaker voor Almere. Toch liggen de prijzen er nog onder het landelijk gemiddelde. Een vierkante meter kost er 12,55 euro per maand.

Dat is meer dan 10 euro minder dan in Amsterdam. Daar kost een vierkante meter 22,98 euro, het hoogst bedrag van heel Nederland. Toch lijkt daar de markt al langere tijd verzadigd. De prijzen stegen er met 3,2 procent, ruim onder het landelijk gemiddelde.

Rotterdam goedkoper, Utrecht fors duurder

In Rotterdam daalde de vierkantemeterprijs zelfs. Van 16,49 euro in het derde kwartaal van 2018 naar 15,76 euro een kwartaal later. Vergeleken met een jaar eerder stegen de prijzen in Rotterdam wel licht.

Hoe anders is dat in Utrecht. Was die stad twee kwartalen geleden nog ongeveer even duur als Rotterdam. Inmiddels is wonen in de Domstad een stuk duurder geworden. De prijzen stegen er op jaarbasis met 12,9 procent. Een vierkante meter kost er nu 17,21 euro. Opvallend, want de prijzen stegen er lange tijd nauwelijks.

"De prijsstijging in Utrecht is inderdaad duidelijk zichtbaar", zegt makelaar Toine ten Bouwhuys in het rapport van Pararius. De vraag naar woningen met name in het midden- en hogere segment is toegenomen. "Er staan steeds vaker meerdere huurders in de rij voor één beschikbare woning." Ook expats hebben moeite met het vinden van een woning in Utrecht.

Kleine appartementen het duurst

Gekeken naar de landelijke vierkante meterprijs, zijn kleine appartementen relatief het duurst. Een huurwoning in de vrije sector tussen 50 en 75 vierkante meter kost gemiddeld 19,08 euro per vierkante meter. Het gaat om huurprijzen die nieuwe huurders moeten betalen voor hun huis. Zittende huurders krijgen meestal lagere huurstijgingen voor hun kiezen, al is dat geen zekerheid in de vrije sector.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo vind je veilig een huurwoning in de vrije sector

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van