Ga naar de inhoud
Personal finance

Huizenmarkt koelt voorzichtig af: aanbod neemt toe, prijzen stijgen minder hard

'Code Rood' op de huizenmarkt, maar met lichtpuntjes Beeld © Getty

De huizenmarkt koelt heel voorzichtig af. De prijzen van koophuizen stijgen wat minder hard en het aanbod neemt weer wat toe. Dat signaleert makelaarsvereniging NVM in de jongste cijfers over de huizenmarkt. 

"We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen", zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma over de cijfers over het vierde kwartaal van 2018. Voor komend jaar voorspelt hij een prijsstijging van 4 tot 7 procent. Bescheiden, in vergelijking met de laatste twee jaar. 

Nog
Huizenmarkt
Nog steeds huizengekte in jouw buurt? Bekijk hier de huizenprijzen in jouw regio

Nog steeds code rood

Gemiddeld stegen de huizenprijzen het afgelopen kwartaal met 10,3 procent. Dat is nog steeds fors, maar de gekte begint dus af te nemen, stelt de NVM. Bij de presentatie van eerdere kwartaalcijfers vorig jaar sprak de makelaarsclub van 'code rood' en pleitte voor een 'noodplan'. 

"Vooral in grootstedelijke, krappe regio's zijn de prijzen inmiddels op een zodanig hoog niveau uitgekomen, dat stijgingen boven de 10 procent niet langer vanzelfsprekend zijn."

"Het is nog steeds code rood, maar wel met enkele lichtpuntjes", zegt Jaarsma. Niet alleen is het plafond van de exorbitante prijsstijgingen in zicht, ook het aanbod neemt toe. Voor het eerst in achttien kwartalen is het aanbod in vergelijking met een kwartaal eerder met 5 procent toegenomen. 

'Uitstekend laatste kwartaal'

De pijn zit vooral in de nieuwbouw. Het lukt nog niet om voldoende nieuwe koopwoningen op te leveren. Ook het komend jaar zal dat niet anders zijn, verwachten de makelaars. 

Wel noemt Jaarsma het laatste kwartaal van 2018 'uitstekend'. De eerste negen maanden van vorig jaar werden er aanzienlijk minder nieuwbouwwoningen te koop gezet dan een jaar eerder. De laatste drie maanden maakten een hoop goed. Over het hele jaar genomen nam het aanbod aan nieuwbouwwoningen daarom af met 'maar' 2 procent. 

Kopen
Huizenprijzen
Kopen op de verhitte woningmarkt: 'Ik bood een ton meer'

De vlag kan dus nog niet uit bij huizenkopers, maar de hardste prijsstijgingen lijken voorbij. "Vooral in grootstedelijke, krappe regio's zijn de prijzen inmiddels op een zodanig hoog niveau uitgekomen, dat stijgingen boven de 10 procent niet langer vanzelfsprekend zijn. Door het hoge niveau van de prijzen is de betaalbaarheid van woningen, zeker voor huishoudens met een minder goed gevulde beurs, gedaald en haken consumenten af.

Regionale verschillen

Wel blijven er regionale verschillen. Oververhitte gebieden zullen naar alle waarschijnlijkheid afkoelen, met een afvlakkende prijsstijging. Ruime gebieden aan de randen van Nederland worden juist krapper, aldus de NVM. Bekijk hier hoe de huizenprijzen bij jou in de buurt zijn.