Ga naar de inhoud
Personal finance

Onderzoek: harde brexit kost elke Nederlander jaarlijks 164 euro

Voor- én tegenstanders van de brexit laten dagelijks van zich horen. Beeld © AFP

Een harde brexit kost Nederland tot 2030 zo'n 34 miljard euro. Dat komt neer op jaarlijks 2,8 miljard euro, zo'n 164 euro per jaar per Nederlander, zo hebben economen van onderzoeksbureau SEO berekend. Kosten die alle onzekerheid rondom de deal met zich meebrengt zijn daar buiten gelaten. Dus het bedrag kan nog veel hoger uitvallen.

De economen komen tot de som van 34 miljard euro door het optellen van verschillende bestaande berekeningen, waaronder die van de Algemene Rekenkamer. Dat stelde in december dat een harde brexit Nederland de komende jaren bij elkaar 2,3 miljard euro kost.

Terugvallende handel

Het Centraal Planbureau (CPB) stelde ruim twee jaar geleden wel al dat de gevolgen voor de handel van een harde brexit voor Nederland in 2030 op kunnen lopen tot 1,2 procent van het bbp, zo'n 10 miljard euro.

Ook als er wel een akkoord komt, zijn er kosten aan terugvallende handel van 7,5 miljard euro aldus SEO. Daarnaast valt de productiviteit terug en wordt er minder geïnnoveerd, aldus Nienke Oomes, hoofd internationale economie bij SEO.

EU
Lees ook:
EU maakt zich op voor no deal-brexit met 14 maatregelen

Kosten onzekerheid

Oomes zegt dat er nog verder onderzoek wordt gedaan naar handelskosten en de kosten die alle onzekerheid rondom de deal met zich meebrengt. "Zo nemen sommige bedrijven een afwachtende houding aan en gaan ze op zoek naar alternatieve handelspartners."

Over bedragen durft ze geen uitspraken te doen. "Het zal aanzienlijk zijn." Ze vergelijkt het met de Russische boycot van een paar jaar geleden. De EU besloot onder meer tot reisbeperkingen voor bepaalde bedrijven en personen en bevroor hier en daar tegoeden. De handel werd daardoor ook beïnvloed.

Die 34 miljard euro is dan ook nog een voorzichtige schatting. "Er zit nog heel veel niet in, zoals de effecten voor de financiële sector."  

Flowchart: dit zijn álle brexitscenario's

02:23