De meeste banken bieden betaalrekeningen aan speciaal voor kinderen. Die zijn vaak gratis en geven de ouders de mogelijkheid om mee te kijken. Een mooie manier voor kinderen om met geld te leren omgaan. Banken hopen ondertussen de klantjes voor het leven aan zich te binden.
Banken concurreren stevig met elkaar om kinderen aan zich te binden met cadeaus als een knuffel, gepersonaliseerde betaalpas of een hogere rente.
Kinderen als klant zijn niet zo lucratief, maar dat zijn ze later als volwassene wel. En wie eenmaal klant bij een bank is, blijft daar in zijn volwassen leven ook bankieren.
Geen minimumleeftijd
Van alle kinderen met een ING-rekening blijft 90 procent klant bij ING zodra ze volwassen zijn, zegt een woordvoerder van de bank tegen RTL Z.
Andere banken willen geen exacte gegevens delen, maar ASN zegt dat 'veel mensen geneigd zijn bij de bank te blijven waar ze jongs af aan klant zijn' en SNS heeft het over 'veruit de meeste klanten' die de bank loyaal blijven zodra ze volwassen zijn.
Daarom bieden veruit de meeste banken betaalrekeningen aan speciaal voor kinderen. Alleen Knabb en Bunq doen dat niet. Bij Bunq kunnen minderjarigen, met toestemming van hun ouders, wel een normale rekening openen. "We hanteren, in tegenstelling tot traditionele banken, geen minimumleeftijd tijdens de aanmelding", aldus Bianca Zwart, woordvoerder van Bunq.
Het kost geld
De andere banken hebben wel speciale jeugdrekeningen. Alleen bij ABN Amro is het verplicht dat de ouder er zelf ook bankiert.
Vaak is de betaalrekening voor de allerjongsten gratis, behalve bij Triodos. "Wij vinden het belangrijk dat jongeren weten dat het gebruik van een betaalrekening geld kost", staat op de website van Triodos. De kinderen moeten 1 euro per maand betalen.
Groot verschil in rente
De verschillen zijn niet groot tussen de kinderrekeningen. Bij alle banken krijgen de kinderen een betaalpas en kunnen ze toegang krijgen tot online bankieren of mobiel bankieren. Rabobank heeft voor zijn jeugdige klantjes een speciale zakgeld-app waar kinderen onder andere spaarpotjes kunnen maken.
Opvallend is het relatief hoge rentetarief bij SNS. De kinderen krijgen 0,5 procent variabele rente over een saldo tot 500 euro. De rente is op jaarbasis. Bij Triodos en Rabobank krijgen de klantjes helemaal geen rente.
250 euro per dag pinnen
Bij geen enkele betaalrekening voor kinderen is het mogelijk om rood te staan. Het daglimiet verschilt wel sterk: bij ASN en SNS kunnen kinderen wekelijks 50 euro opnemen en 50 euro pinnen. Triodos hanteert een daglimiet van in totaal 250 euro, maar dat limiet kun je aanpassen als ouder. Dat kan overigens bij alle banken.
Sowieso hebben ouders de mogelijkheid om de rekening van hun kind in te zien en te beheren. Voor wie bij dezelfde instelling bankiert als zijn kind, is dat makkelijker. De rekening van je kind komt dan tussen je eigen betaalrekeningen te staan.
Cadeautjes en andere extra's
Dan het welkomstcadeau. Bij ING krijgen kinderen een Pinniemaat, een soort slimme spaarpot. Bij Rabobank kunnen kinderen kiezen uit verschillende cadeautjes, van een knuffel tot een rugzak of powerbank. Zowel bij ING als SNS kunnen kinderen hun betaalpas personaliseren met een foto.
Volgens marketingstrateeg Manon Hofstra zijn cadeautjes en andere extra’s wel van invloed bij het kiezen van een bank voor kinderen, maar niet doorslaggevend. Bepalender is waar de ouders bankieren. "Van jongs af aan worden kinderen opgevoed met een bank en de kans is groot dat ze die dus loyaal blijven", aldus Hofstra.
Een nieuw soort bank
Daar is de afgelopen 30 jaar niet veel in veranderd, denkt ze. Maar die verandering zit er wel aan te komen. "Voor de toekomst zou ik me wel kunnen voorstellen dat er nieuw soort bank opstaat die vooral op internet of bitcoins en crypto’s gericht is en flink tegen de gevestigde orde gaat aanschoppen."