Ga naar de inhoud
Carrière

Personeel investeert 1 miljoen euro in eigen werkgever: 'Goed voor de moraal'

Beeld © Getty

Investeren in het bedrijf waar je werkt: is dat slim? Werknemers van het Amsterdams bedrijf NLC hebben samen 1 miljoen euro in hun eigen werkgever gestoken. "Wij willen een ondernemende bedrijfscultuur, waar iedereen begrijpt, voelt en doorleeft wat de risico's zijn."

NLC noemt zichzelf een 'healthtech venture builder', een bedrijf dat start-ups en innovaties in de gezondheidstechnologie een slinger geeft, onder meer met kapitaal. In 2014 ging NLC van start, inmiddels werken er ongeveer dertig mensen.

Spaargeld of lening

'Op een enkeling na' legden zij gezamenlijk 1 miljoen euro in, bij een investeringsronde die uiteindelijk 4,5 miljoen euro opleverde, vertelt Bert Arjan Millenaar, ceo van NLC. Daarvoor hebben zij hun spaargeld aangesproken, geld van familie geleend of elders een lening afgesloten.

In ruil voor hun inleg krijgen ze certificaten van aandelen. Dat betekent: wel economische rechten, maar geen zeggenschap over de koers van het bedrijf.

Millenaar: "De grote bijdrage van het personeel laat zien dat niet alleen het management, maar ook personeel rotsvast vertrouwen in onze missie heeft." Die missie is naar eigen zeggen 'bring science to life', wat neerkomt op het selecteren van kansrijke zorginnovaties en het bouwen van bedrijven rondom die uitvindingen.

Lenen schept meer risico's

Een dergelijke investering door het eigen personeel komt in Nederland niet vaak voor, zegt Pascale Nieuwland, van de stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI). "In dit geval gaat het om behoorlijke bedragen. Als je moet lenen heb je meer risico's. Daar ben ik in het algemeen niet zo'n voorstander van", legt ze uit. 

Maar het mede-eigenaar maken van werknemers, via het verspreiden van aandelen of certificaten, draagt ze juist een warm hart toe. En dat gebeurt de laatste jaren wel vaker.

"Het zorgt ervoor dat medewerkers heel erg betrokken raken bij de organisatie. Er ontstaat dan een cultuur van zelfsturing. Mensen zijn minder vaak ziek, ze gaan echt meedenken. Niet alleen over de eigen afdeling, maar met de hele organisatie. Als je de winsten met iedereen deelt betekent dat ook: hogere productiviteit en hogere winsten", weet Nieuwland uit Amerikaans onderzoek. 

Rijnlandse traditie

In de Verenigde Staten en andere Angelsaksische landen zijn werknemersaandelen vanzelfsprekender, gaat Nieuwland verder. In onze 'Rijnlandse traditie' is het minder gangbaar. 

In het bedrijf van Millenaar is het al gebruikelijk dat medewerkers participeren in de onderneming. "Wij hebben marktconforme salarissen", zegt Millenaar, 'en medewerkers krijgen naar keuze minimaal tien procent, maximaal dertig procent uitbetaald in aandelen'.

"Wij willen een ondernemende bedrijfscultuur, waar iedereen begrijpt, voelt, doorleeft wat de risico's zijn", motiveert Millenaar zijn keuze. "En we willen dat iedereen profiteert van de upside." 

NLC ondersteunt een aantal bedrijven, 'ventures', in de zorgsector. Bijvoorbeeld MindAffect, een computer waarmee ALS-patiënten kunnen communiceren. Ook Concord Neonatal en Nico.lab vallen onder de paraplu van NLC. Het eerste zorgt ervoor dat vroeggeborenen langer aan de navelstreng kunnen blijven. Nico.lab helpt bij de diagnose van een beroerte of herseninfarct. 
 

   

Bron: Sam Trompert / RTL Z