Ga naar de inhoud
Carrière

Charlotte (25) is de jongste museumdirecteur van Nederland

Charlotte Rixten (25) is de jongste museumdirecteur van Nederland. Beeld © Iris Zaagman

"Ik heb nooit hele serieuze carrieredromen gehad. Toen klasgenootjes al echte beroepen voor ogen hadden riep ik nog dat ik prinses wilde worden." Toch heeft Charlotte Rixten op haar 25ste al een baan als museumdirecteur. Deze week begon ze als topvrouw van museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Hoe dat lukt? "Ik durf snel verantwoordelijkheid te nemen." 

Met haar 25 jaar is de Groningse Rixten de jongste museumdirecteur van Nederland. Villa Mondriaan, dat inmiddels zes jaar bestaat, staat in het teken van de jonge jaren van Piet Mondriaan, die zijn kunstenaarsloopbaan begon in Winterswijk. Ook is er ruimte voor werken van jonge kunstenaars van nu.

Jong talent

"Het mooie aan Villa Mondriaan is dat we staan voor jong talent", zegt Rixten over haar museum. En dat geldt dus niet alleen voor artistiek talent, maar ook voor de bestuurlijke variant.

Toch was museumdirecteur niet altijd al een droombaan voor Rixten. "Als je naar mijn c.v. kijkt dan lijkt het misschien alsof ik een heel goed plan had", zegt ze tegen RTL Z. Op de middelbare school richtte ze een debatclub op, ze deed een bestuursjaar en was coordinator bij het Rode Kruis. 

'Dit is thuis, hier hoor ik' 

"Ik heb altijd veel naast mijn studie gedaan, wilde altijd een stap verder. Maar ik had nooit echt het einddoel voor ogen: hier moet het toe leiden."

Tot ze met vrienden op vakantie was in Parijs en een bezoek aan het Louvre bracht, het meestbezochte museum ter wereld. In een wat rustiger gedeelte kwam het besef: "Dit is thuis, hier hoor ik."

Rond dat moment studeerde Rixten Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen, omdat ze diplomaat wilde worden. Daar kwam Kunstgeschiedenis bij. Aanvankelijk voor erbij, maar het werd de hoofdmoot. "Aan het eind heb ik Internationale Betrekkingen stiekem een beetje afgeraffeld, maar ik heb er toch nog veel aan. Hoe de maatschappij werkt, hoe deals tot stand komen. Dat heb ik daar wel geleerd." 

Stage als junior-directeur

Tijdens haar studie maakten Rixten en Villa Mondriaan al kennis met elkaar. Ze liep er stage. Bij Villa Mondriaan heten stagiairs 'junior-directeur'. Zes maanden lang krijgen twee junior-directeuren de dagelijkse leiding over het museum, samen met de directeur. 

"Ik zal hier geen 65 worden, maar ik heb wel langetermijnplannen voor Villa Mondriaan." 

Het liefst vist het bestuur van Villa Mondriaan uit die vijver een nieuwe directeur, als de vorige jongeling een volgende stap maakt. Een 25-jarige directeur is voor de museumwereld misschien bijzonder, voor Villa Mondriaan is het juist gebruikelijk. Ook de vorige directeur, Judith Kadee (26) was bij haar benoeming de jongste. Zij wordt conservator van museum Escher in het Paleis, in Den Haag.    

Aanpakker

Waarom de keuze op Rixten viel? "Dat zou je eigenlijk aan het bestuur moeten vragen", zegt ze bescheiden. Na enig aandringen dan toch: "Ik ben goed in verantwoordelijkheid nemen. Vanaf mijn negentiende was ik bijvoorbeeld coordinator humanitair oorlogsrecht voor Noord-Nederland bij het Rode Kruis. Dat was de bestlopende afdeling van het land. Ik ben een aanpakker. Soms zal ik als directeur voor dilemma's komen te staan. Ik durf dan de leiding te nemen." 

Daarnaast is Rixten afgestudeerd in online collecties en digitalisering. Die kennis is welkom bij een modern museum, dat wil overleven in een taaie markt.   

'Musea
Cultuur
'Musea zonder eigen smoel verliezen bezoekers en geldschieters'

Villa Mondriaan is een relatief klein museum. Naast twee 'junior-directeuren' geeft Rixten leiding aan een team van vrijwilligers. 'De jongste museumdirecteur van Nederland' is dus ook een mooie pr-stunt? "Wellicht, maar ik hoop meer op te vallen door wat ik doe, dan door mijn leeftijd", zegt de Groningse. "Ik zal hier geen 65 worden, maar ik heb wel langetermijnplannen voor Villa Mondriaan."