Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Deze beroepen gaan er het meeste op vooruit in 2019

02 januari 2019 14:17 Aangepast: 02 januari 2019 20:14
Metaalwerkers gaan er flink op vooruit in 2019. Beeld © iStock

Het nettoloon van de meeste Nederlanders stijgt dit jaar. Uit onderzoek van HR-dienstverlener Raet blijkt dat mensen in de zorg en de metaalsector hier het meest van profiteren.

Een werknemer in de zorg met een modaal salaris houdt in 2019 2,61 procent meer nettoloon over dan in 2018. In harde euro's vertaalt zich dat in 53 euro per maand. Werknemers in de grootmetaalbranche doen het nog een euro beter: zij hebben 54 euro per maand meer te besteden.

Meer geld door belastingverlaging

Voor de berekeningen gaat Raet uit van een gelijk brutosalaris in 2018 en 2019 van 2971 euro per maand (modaal). De berekende loonstijging laat dus vooral zien wat de gevolgen zijn van het belastingbeleid: een hogere heffingskorting en lagere belastingtarieven. Eventuele loonstijgingen, bijvoorbeeld omdat ze zijn afgesproken in een cao, zijn niet meegeteld.

Toch zijn er verschillen tussen de verschillende beroepsgroepen: zo gaan leraren in het basisonderwijs met een modaal salaris er maar 2,26 procent op vooruit, wat zich vertaalt in 48 euro netto per maand.

Pensioenpremie

Dat komt natuurlijk niet doordat de nieuwe belastingregelgeving voor onderwijzers niet geldt, maar is het gevolg van pensioenafspraken. In cao's wordt namelijk ook bepaald hoeveel werknemers moeten afdragen voor hun pensioen, en dat word wel meegerekend. Voor onderwijzers pakt dat dus wat negatiever uit dan voor de metaalarbeiders.

Werknemers zonder cao gaan er om deze reden, netto, dan ook het meest op vooruit. Een modaal inkomen in die groep heeft maandelijks 59 euro meer te besteden per maand.

Op de korte termijn is dat dus fijn, maar daar past wel de kanttekening bij dat mensen die (meer) inleggen voor hun pensioen door de bank genomen uiteindelijk ook een betere oudedagsvoorziening hebben, merkt Joke van der Velpen van Raet op.

Doorsnee huishouden: +1,6 procent

Vorige maand bracht ook het ministerie van Sociale Zaken berekeningen naar buiten waaruit blijkt dat Nederlanders dit jaar meer overhouden onderaan het loonstrookje. Een doorsnee huishouden gaat er 1,6 procent op vooruit, volgens minister Koolmees.

Modale en iets boven modale inkomens gaan er tussen de 2 en 2,5 procent op vooruit, bleek uit die cijfers.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Volgend jaar hoger nettoloon voor bijna iedereen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van