Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Schade aan huizen door vonkenregen verzekerd, auto's vaak niet

02 januari 2019 10:58 Aangepast: 04 januari 2019 13:11
Schade aan fietsen wordt meestal niet vergoed. Beeld © ANP

Inwoners van Den Haag die schade hebben opgelopen door de vonkenregen van de vreugdevuren op het strand, moeten nog maar afwachten of alles vergoed zal worden.

Bij auto's hangt het af van de dekking, vertelt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars tegen persbureau ANP. Bij de meeste allrisk-verzekeringen is de brandschade wel gedekt, bij minder uitgebreide pakketten verschilt dat per verzekeraar.

Schade aan huizen wordt wel gedekt door de verzekering. Door de enorme hitte raakten ook fietsen beschadigd die op of rond de boulevard stonden. In de meeste gevallen kunnen de eigenaren die schade niet verhalen op de verzekering.

Schade op de Boulevard van Scheveningen. Schade op de Boulevard van Scheveningen.

Claimen bij gemeente?

Mogelijk kunnen de inwoners hun schade ook verhalen op de gemeente. Inwoners kunnen een formulier invullen om de gemeente aansprakelijk te stellen, staat op de site

Of de gemeente zal betalen hangt onder meer af van het onderzoek dat burgemeester Krikke laat doen naar de uit de hand gelopen nieuwjaarsviering. Om de gemeente aansprakelijk te kunnen stellen, moet de gedupeerde bewijzen dat de gemeente schuld heeft en dat de schade daar het gevolg van is.

Totale schatting

De brancheorganisatie heeft nog geen schatting van de totale schade in Scheveningen. Verzekeraars kunnen bij dergelijke incidenten ook besluiten de schade te verhalen op de veroorzaker. Op dit moment is dat niet aan de orde, zegt de woordvoerder.

De totale schade van de jaarwisseling komt uit op een bedrag van tussen de 15 en 20 miljoen euro, schat het Verbond op basis van de eerste claims die zijn binnengekomen. Vorig jaar kwam de schade uit op een bedrag van 10 miljoen. 

Woningbranden

Er kwam een recordaantal meldingen binnen van woningbranden. Dat komt onder meer vanwege het zachte weer. Daardoor blijven mensen langer buiten om vuurwerk af te steken, is de ervaring, aldus algemeen directeur Richard Weurding

In de schatting zijn de kosten voor medische zorg en de schade voor bedrijven en scholen niet meegerekend. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van