Ga naar de inhoud
Life

Venetië mag entreegeld vragen aan toeristen: 2,50 tot 10 euro

Zo rustig als hier is het in Venetië meestal niet. Beeld © Getty

Venetië bezwijkt bijna onder de toeristen die de stad massaal bezoeken. Om de kosten voor het schoonhouden en restaureren van Venetië te betalen mag de stad een toegangsprijs gaan vragen aan toeristen. Dat kan zo'n 50 miljoen euro gaan opleveren.

Als je naar Venetië wilt dan zul je dit jaar waarschijnlijk moeten betalen: zo'n 2,50 per persoon, maar in het hoogseizoen kan dat oplopen tot 10 euro, schrijft de BBC.

Schoonmaken en restaureren

Inwoners van Venetië klagen al langer over de vele toeristen. Van de 24 miljoen toeristen die Venetië elk jaar bezoeken slapen er maar tien miljoen in de stad zelf, zegt burgemeester Luigi Brugnaro in de Corriere della sera.

En het kost volgens hem veel geld om de Venetië schoon te maken, terwijl het restaureren van monumenten volgens hem duurder is dan elders in Italië.

Enorme
Lees ook:
Enorme toename aan toeristen in Nederland verwacht in 2030

Cruiseschepen

Veel toeristen komen met cruiseschepen en zij slapen daar dus ook. De nieuwe belasting zal dus vooral hen treffen, maar ook dagjesmensen die met de auto of de trein komen. Toeristen die in een hotel in Venetië slapen betalen nu al wel een toeristenbelasting, zoals in zoveel plaatsen.

Die levert Venetië nu zo'n 30 miljoen euro per jaar op. De nieuwe heffing kan circa 50 miljoen euro gaan opbrengen.

Elders in Italië wordt al een belasting geheven voor toeristen. Zo moet je als je naar de Eolische eilanden (Vulcano, Lipari en Stromboli) vaart tussen de 2,50 en 5 euro Unescotaks betalen.