Ga naar de inhoud
Personal finance

'Hypotheekrente blijft in 2019 nog laag'

'Als de economische groei afzwakt, dan zal de rente nog langer niet stijgen.'

Huizenbezitters zijn ook het komende jaar nog goedkoop uit voor hun woonlasten. De hypotheekrente zal nauwelijks stijgen, verwacht De Hypotheker.

Het gaat daarbij wel om de kortlopende hypotheekrente, tot tien jaar vast. Deze zal tot begin 2020 vrijwel stabiel blijven, denkt De Hypotheker. Sterker nog, zolang de economie en de inflatie niet aantrekken zal de korte hypotheekrente laag blijven.

De lange hypotheekrente, met een looptijd van tien jaar en meer, zal in de tweede helft van 2019 gaan stijgen, verwacht De Hypotheker. Maar dat is wel met de aantekening dat dit allen het geval is als de economische groei toeneemt. Wanneer de groei afzwakt, dan zal ook de langere rente stabiel blijven.

Lagere
Lees ook:
Lagere hypotheek door studieschuld blijft: leennormen niet aangepast

'Groei zal juist dalen'

Het ziet er nu naar uit dat economie in 2019 minder hard zal gaan groeien. Zo rekent De Nederlandsche Bank (DNB) voor 2018 nog steeds op een toename van het Nederlandse bruto binnenlands product van 2,5 procent, maar de prognoses voor 2019 en 2020 zijn verlaagd naar elk 1,7 procent. Dat was eerder nog 2,2 respectievelijk 1,9 procent.

Ook het Centraal Planbureau (CPB) denkt dat de economische groei in 2019 zal afzwakken, van 2,6 procent in 2018 naar 2,2 procent. Het CPB is dus wel iets positiever dan DNB, maar ook het CPB rekent dus op een lagere groei.

RTL
Lees ook:
RTL Z Huizenindex: nieuwbouw blijft achter, markt 'behoorlijk ziek'

Onzekerheid

De Hypotheker wijst hierbij ook op de onzekerheid die de Italiaanse begrotingsplannen met zich meebrengen, de vraag wat voor brexit we krijgen en de sociale onrust in Frankrijk. 

De inflatie is al een tijd laag en de Europese Centrale Bank (ECB) heeft de afgelopen jaren een beleid gevoerd waardoor de rente werd gedrukt. Dat gebeurde doordat er op grote schaal obligaties werden opgekocht, terwijl banken bijna gratis kunnen lenen bij de ECB.

De ECB stopt vanaf januari weliswaar met het opkopen van obligaties, maar daar staat de groeivertraging in Europa tegenover. De ECB gaf eerder al aan dat de rente pas na de zomer van 2019 zal worden verhoogd, maar veel analisten denken dat de eerste voorzichtige verhoging pas begin 2020 zal zijn.

'Zet je rente vast'

Ondanks het feit dat de Hypotheker verwacht dat de hypotheekrente nog een tijdje laag zal blijven, is het advies aan huizenbezitters wel om hun rente voor langere tijd vast te zetten. "De rente is nu ontzettend laag", stelt een woordvoerder van de adviesclub.

Voor welke periode huizenbezitters dat het beste kunnen doen, dat hangt af van hun persoonlijke situatie, aldus De Hypotheker. De rente voor lange tijd vastzetten is lang niet altijd goedkoper.