Ga naar de inhoud
Personal finance

Hypotheekschuld op recordniveau, maar we leven niet massaal op de pof

Voor starters wordt het steeds lastiger, met name in steden als Amsterdam. Beeld © ANP

De totale hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens is gestegen tot 702 miljard euro. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend. Toch betekent meer schuld niet automatisch dat we meer risico’s zijn gaan nemen.

De cijfers laten zien dat we meer hypotheekschuld opnemen, dan we in totaal aflossen op onze hypotheekschuld. Dat komt omdat we met z'n allen meer huizen en duurdere huizen zijn gaan kopen.

Toename is trend

Het is een trend die al een tijdje gaande is. Dit is het zevende kwartaal op rij dat de hypotheekschuld toenam. Wel is de toename in het derde kwartaal de kleinste in deze periode.

Begin 2014 hadden alle Nederlanders samen 672,5 miljard euro aan hypotheekschuld uitstaan. Dat is de laatste jaren gestaag toegenomen. Nu is die schuld 702 miljard. Een record.

Schuldquote daalt juist

Het klinkt alsof we veel meer op de pof zijn gaan leven. Maar als we de nationale hypotheekschuld afzetten tegen het nationaal inkomen, is juist het tegenovergestelde te zien.

In 2012 was de hypotheekschuld min of meer gelijk aan het nationaal inkomen. Maar de economie, en dus dat nationaal inkomen, is sindsdien harder gegroeid dan onze hypotheekschuld.

Als percentage van het bbp is deze schuld dus gedaald. Lag die schuldquote in 2012 nog op 105 procent. In het derde kwartaal van dit jaar was dat nog maar 92 procent.

Strenge leennormen helpen niet

Dat we met z'n allen meer zijn gaan lenen, lijkt opvallend. De laatste jaren zijn de leennormen namelijk veel strenger geworden. Het is lastiger om een hypotheek te krijgen. Toch is de schuld niet gedaald en dat komt door de historisch lage rente. Die is zo laag, dat je alsnog een fors bedrag kan lenen voor de aankoop van een huis.

Experts denken dat de schuld voorlopig nog doorstijgt. Economenblad ESB verwacht pas in 2030 een kentering. De hypotheekschuld zal dan tussen de 800 en 950 miljard euro liggen, verwachten de economen.

Gefeliciteerd, u betaalt (waarschijnlijk) netjes uw hypotheek

01:27