Ga naar de inhoud
Personal finance

Besparen doe je zo: de beste tips van het jaar

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin showt samen met zijn vrouw Louise Linton dollarbiljetten met zijn handtekening. Beeld © Getty Images

Verwacht van ons geen traditioneel jaaroverzicht. Over de doden lees je maar ergens anders. En zoek bij ons ook geen longread over de relatie tussen Trump, Merkel en Macron. Nee, wij pakken het anders aan. Hier, gratis en voor niks: een overzicht van onze beste besparen-doe-je-zo-verhalen. Graag gedaan!

Het thema van dit jaar is toch wel de min of meer drooggekookte woningmarkt en de schier kansloze uitgangspositie voor starters. Maar goed nieuws: het kán nog wel.

Bijvoorbeeld door eens even de handjes uit de mouwen te steken. Of je hoofd koel te houden, je (schoon-)ouders lief aan te kijken, gewoon even te wachten of je eigen wooncoöperatie te starten.

Ga toch leren!

Okee, dan heb je een huis. Maar dan moet je verdorie van het gas af, want ja, energietransitie je weet zelluf. Hier de alternatieven voor wie afscheid neemt van zijn cv-ketel.

Voor de (jonge) leergierige lezers onder ons: we hebben voor (bijna) iedereen uitgezocht welke opleiding nou voor het meeste financieel plezier op je bankrekening zorgt. En nee, niet alleen voor wie naar de universiteit gaat en een master doet. Klik hier voor de beste hbo-opleidingen en hier vind je nuttige info voor mbo'ers.

Onderhandelen doe je zo

Als je dan bent aangenomen op een leuke baan, moet je natuurlijk nog even stevig onderhandelen over je salaris. Van dat gesprek hangt veel af, dus het loont (ghe ghe) om je goed voor te bereiden. Dat doe je bijvoorbeeld door onze onderhandelingstips te lezen.

Voor wie werken oersaai vindt: check deze scenario's om vijf jaar eerder met pensioen te kunnen gaan.

Sparen? Hahaha!

Wie pensioen zegt, denkt aan sparen. Wie sparen zegt, denkt aan de huidige lage rente. En wie lage rente zegt, denkt 'bah, dat schiet niet op'. Nou, daar is een oplossing voor: stort je appeltje voor de dorst op een buitenlandse rekening. Let wel op de details, want je wilt je geld niet stallen bij een nieuwe Icesave.

Voor wie tijdens het googelen op 'spaarrente' allerlei aanlokkelijke aanbiedingen vindt: we zochten uit wat daarbij in de kleine lettertjes staat

Ga toch sporten!

Wie na het lezen van deze tips toch nog gewoon naar z'n werk moet of wil volgend jaar: let op je houding. Kont naar achteren, buik naar voren: op die manier zit je het beste achter je bureau.

Ongetwijfeld heb je nog zat tijd om zo af en toe eens wat leuks te doen. Hardlopen bijvoorbeeld. Dan het liefst wel zonder dat je sportapp verraadt waar je huis woont. Sporten is trouwens sowieso een goed idee voor je stressniveau.

Neem de missus eens mee uit eten!

Voor de mensen met veel trek (en tijd): een restaurant in Kopenhagen serveert je vijftig gangen verdeeld over zes uur.

Stel nu dat je daar een auto huurt - of ergens anders in het buitenland - lees dan even deze tips om te voorkomen dat je wordt opgelicht. Nu we het toch over autorijden hebben: tank eens in de ochtend, dan ligt de prijs vaak lager dan tijdens de avondspits.

Laat je niet neppen!

Voor wie het liefst z'n geld laat rollen via het wereldwijde web: let er even op dat je niet bestelt bij nepwebshops

Ook nog leuk om te lezen: de tips om zonder chagrijn te besparen, van Bespaarder des Vaderlands Fokko Schepel met bijnaam 'De Vrek'. Een goed voorbeeld is Renée Lamboo, die liet zien dat het best te doen is om van een schuld naar een ton spaargeld te gaan in vier jaar tijd.

Eindejaarsbonus

Gratis bonustip: een frisse financiële start van het jaar maken? Regel deze zaakjes dan nog snel voor het einde van het jaar. En denk erom: nieuw jaar, nieuwe regels. Er verandert het nodige volgend jaar, goedzakken als we zijn hebben we de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet.

Wat je nu kunt doen om in 2019 minder belasting te betalen

03:17
Wat je nu kunt doen om in 2019 minder belasting te betalen
Dit is een artikel van