Ga naar de inhoud
Personal finance

Volgend jaar hoger nettoloon voor bijna iedereen

Beeld © Getty

Wacht op je eerste loonstrookje van 2019: het zal je blij verrassen. Dat stelt minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66), die vandaag details over het loonstrookje van 2019 presenteert.

Bijna iedereen ziet volgend jaar een hoger nettoloon op zijn of haar loonstrook. Mensen die rond de 40.000 euro bruto per jaar verdienen profiteren het meest. Hun nettoloon zal er meer dan 2,5 procent op vooruit gaan. Bij andere groepen ligt dat percentage tussen de 1 en 2,5 procent.

Dat komt door de verlaging van de inkomstenbelasting, die vanaf volgend jaar in stappen wordt ingevoerd. Iedereen die meer verdient dan 21.000 euro per jaar betaalt wat minder belasting. Ook gaat de algemene heffingskorting omhoog, een bedrag dat je niet hoeft te betalen aan de belastingdienst.

'Positieve loonstrookje'

De nieuwste cijfers komen op een moment waarop veel Nederlanders zich zorgen maken over stijgende lasten volgend jaar. Vanwege de btw-verhoging, stijgende premies en een hogere energiebelasting wordt het leven duurder.

Dat was al bekend, maar in de laatste weken van het jaar wordt pas concreet wat dat betekent voor je portemonnee. Maar, zegt minister Koolmees: "Per saldo overheerst het effect van het positieve loonstrookje." 

Vanochtend kwam het Centraal Planbureau met de laatste ramingen van dit jaar. Die recente cijfers zijn nu verwerkt in de koopkrachtplaatjes die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde. Ook toen kondigde de regering aan dat veel mensen erop vooruit zouden gaan. Nu ook weer: "In doorsnee gaan huishoudens er volgend jaar 1,6 procent op vooruit", aldus Koolmees. 

Toeslagen omhoog

Naast de inkomstenbelasting verandert er ook het een en ander op het gebied van toeslagen. Dat zie je niet terug op je loonstrook, maar zou je wel in je portemonnee moeten merken. De zorgtoeslag, kinderbijslag en kinderopvangtoeslag gaan omhoog. 

Het Nibud berekende eerder wat je in 2019 kunt verwachten in je portemonnee als gevolg van het kabinetsbeleid. Check hier hoe dat voor jou uitpakt

 

Alles
Geld
Alles wordt duurder in 2019, maar kabinet belooft dat koopkracht stijgt