Carrière

Vier op tien vrouwen zijn niet economisch zelfstandig: werken weinig uren

18 december 2018 00:01 Aangepast: 18 december 2018 00:42
Vrouwen die economisch zelfstandig willen worden, moeten meer werken. Beeld © Getty Images

Hoewel het aantal vrouwen met betaald werk is gestegen, is vier op de tien vrouwen economisch niet zelfstandig. Zij verdienen minder dan 950 netto per maand. Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft onderzocht wie deze vrouwen zijn en waarom vrouwen tussen de 20-64 jaar niet meer uren werken.

Al decennia wordt onder andere vanuit de overheid gehamerd op het belang van de economische zelfstandigheid van vrouwen. Begin deze eeuw legde het toemalige kabinet daarom het streefcijfer vast van 60 procent zelfstandige vrouwen in 2010.

Zeven jaar na die datum is dat nu net gehaald, blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport 'Ons geld - Vrouwen en mannen over het belang van inkomen en economische zelfstandigheid' van het SCP.

Niet willen of niet meer kunnen werken 

De grote vraag: wat is er aan de hand? Willen deze vrouwen niet werken, lukt het ze niet of ontbreekt een financiële noodzaak? Allereerst, uit de vorige week verschenen Emancipator van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal vrouwen dat financieel op eigen been staat in twee jaar tijd is gestegen. Maar er zijn verschillen tussen verschillende groepen vrouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer vrouwen financieel zelfstandig, maar de achterstand blijft

Inkomen als 'extraatje' of 'voor erbij' 

Van de vrouwen die alleen wonen, zo stelt het SCP, voelt drie op de vier de financiële noodzaak om te werken. Gaan vrouwen samen wonen, voelt de helft nog maar die noodzaak.

Het inkomen van de vrouw wordt vooral bij anderhalfverdieners gezien als voor 'erbij', 'een extraatje'. Vooral de mannen vinden dat de vrouw wat werk betreft ‘haar hart moet volgen’ en niet voor het geld (meer) hoeft te werken. Ze blijven ook graag thuis voor de kinderen.

Bij tweeverdieners ligt de situatie anders. Zij zijn vaker hoogopgeleid zijn en vinden zowel werk en carrière belangrijk en leuk. Kinderen een aantal dagen naar  de opvang brengen, vinden deze vrouwen geen probleem. De behoefte om economisch zelfstandig te zijn is voor deze vrouwen ook groter.

Liever niet aan scheiding denken

Eén van de redenen dat er onder andere vanuit de overheid zo wordt gehamerd op economische zelfstandigheid, is het aantal echtscheidingen. De kans dat een huwelijk strandt is 40 procent. Vrouw leveren dan een kwart tot dertig procent van haar koopkracht in. Eventueel toegekende partneralimentatie blijkt daar niet tegen op te wegen.

Maar, zo blijkt uit het SCP-rapport, rekening houden met een scheiding voelt als gebrek aan vertrouwen in de relatie. Daar willen de meesten niet bij stil staan en dus wordt er niet over gepraat.

Meer uren werken

Van de vrouwen die niet economisch zelfstandig zijn, werkt één op de drie wel. Meestal zijn dit vrouwen met een kleine deeltijdbaan of een weinig winstgevende eigen onderneming. Dit betekent niet dat ze arm zijn: ze wonen vaak samen met een partner die een relatief hoog inkomen heeft.

Voor vrouwen die economisch zelfstandig willen zijn, heeft het SCP wel suggestie: meer uren werken. De arbeidsparticipatie moet dus omhoog, ook al is die de afgelopen twee jaar wel gestegen. Maar werken in deeltijd, een werkonderbreking als er kinderen komen, is allemaal niet bevorderlijk voor het salaris.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Draaien de rollen om? 'Zij de carrièretijger, hij de zorgzame partner'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van