Personal finance

Dit verandert er voor jouw portemonnee vanaf 1 januari

27 december 2018 13:31 Aangepast: 31 december 2018 11:07
Door de btw-verhoging worden boodschappen duurder. Beeld © iStock

Nieuw jaar, nieuwe regels. Traditiegetrouw gaan er op 1 januari allerlei nieuwe wetten en regels gelden en dat raakt ieders portemonnee. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen.

De btw gaat omhoog

Deze maatregel gaat iedere Nederlander voelen. Groente, fruit, brood en alle andere producten die in het lage btw-tarief vallen worden duurder. De belasting op die spullen gaat namelijk omhoog van 6 naar 9 procent.

Heel hard zal dat de portemonnee nou ook weer niet gaan treffen. Als je een gigantische mand boodschappen doet met alleen producten die in het lage tarief vallen waar je in 2018 106 euro voor zou betalen, kost dat je vanaf morgen 109 euro.

Op jaarbasis kan die verhoging toch nog aardig aantikken. Volgens de overheid kost de btw-verhoging de doorsnee huishouden 300 euro extra in 2019.

De inkomstenbelasting gaat omlaag

De inkomstenbelasting gaat juist omlaag voor de meeste mensen. De komende jaren wordt er gefaseerd een tweeschijvenstelsel ingevoerd. In 2019 daalt de belasting voor inkomens tussen de 22.142 euro en 68.507 euro van 40,85 procent naar 38,10 procent.

Voor iemand die 35.000 euro bruto verdient, betekent dat een vooruitgang van 380 euro. De inkomstenbelasting voor de kleinste inkomens gaat trouwens marginaal omhoog: met 0,1 procentpunt.

Adieu, minipensioen

Heb je nog wat minuscule pensioenpotjes staan van vluchtig vakantiewerk, lang, lang geleden? Dan zijn die morgen foetsie. Als je ergens tot 2 euro pensioen per jaar hebt opgebouwd, vervalt dat potje als je niet hebt ingegrepen.

Voor wat grotere pensioenopbouw, tot 474,11 euro bruto per jaar, gaat er ook wat veranderen. Pensioenuitvoerders mogen die kleine pensioenen zonder te vragen samenvoegen met het pensioen van je huidige werkgever.

Kinderopvang: duurder én meer toeslag

De kinderopvang belooft in het nieuwe jaar een stuk duurder te worden. Dat komt door een wetswijziging waardoor er meer begeleiders op de groepen moeten staan. Gemiddeld zou de opvang daardoor zo’n 7 procent duurder worden, maar dat verschilt per opvangorganisatie.

Aan de andere kant trekt het kabinet structureel 248 miljoen euro extra uit om hier via de kinderopvangtoeslag weer voor te compenseren. Uit berekeningen van het Nibud blijkt dat de meeste huishoudens er per saldo vaak een paar tientjes op vooruit gaan.

Veel duurder: energierekening

Wat wel echt flink duurder wordt: de energierekening. Dat heeft twee redenen. Aan de ene kant worden de belastingen flink verhoogd om de duurzame doelstellingen te halen. Aan de andere kant stijgen de productiekosten door hogere kosten van CO2-emissierechten.

Dat wordt natuurlijk allemaal aan jou doorberekend en dat ga je merken. Een gemiddeld gezin betaalt in 2019 327 euro meer voor gas en licht dan in 2018.

Peperdure, hyperschone leasebakken worden duurder

Leaserijders in volledig elektrische auto's die meer dan een halve ton kosten, gaan meer betalen. De bijtelling voor volledig elektrische auto's was namelijk 4 procent ongeacht de waarde van de auto, maar dat gaat veranderen.

Over het deel van de cataloguswaarde boven de 50.000 euro ga je namelijk het gewone bijtellingstarief van 22 procent betalen. Dat betekent dat de bijtelling voor een elektrische wagen van 75.000 euro in de praktijk stijgt van 3000 euro naar 7500 euro.

Babyverlof

Partners van vrouwen die een kind krijgen in 2019 hebben geluk. Vanaf morgen is het geboorteverlof voor partners minimaal een hele werkweek (vijf dagen voor full-time werknemers). Dat was slechts twee dagen.

Minimum jeugdloon omhoog

Jongeren tussen de 18 en 22 die werken voor het minimumloon, gaan er in 2019 op vooruit. Vanaf je 21e heb je in 2019 recht op het volledige minimumloon.

20-jarigen hebben recht op 80 procent van het minimumloon in plaats van 70 procent, 19-jarigen op 60 procent in plaats van 55 procent en 18-jarigen op 50 procent in plaats van 47,5 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van