Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Life

Deze reisbestemmingen zijn niet te missen in 2019

29 december 2018 09:02 Aangepast: 29 december 2018 18:45
Nine Arch Bridge, Demodara Beeld © iStock

Vakantie al geboekt? Of nog druk aan het zoeken naar dé bestemming voor 2019? Wij vroegen drie professionals uit de reiswereld naar hun hotspots voor het komende jaar.

Sara van Geloven, hoofdredacteur van Lonely Planet Nederland, trendwatcher Tessa aan de Stegge en reisblogger Mirjam Denneman van Ik wil meer reizen! zijn dagelijks met reizen bezig.

Ze zien en onderzoeken wat voor soort bestemmingen en soorten reizen aan populariteit toenemen. Wij vroegen hen naar de trends voor zowel een korte trip als een langere reis.

Kopenhagen Kopenhagen

Korte trips

Kopenhagen

Sara van Geloven: "De Deense hoofdstad is wat ons betreft de nummer 1 stad om komend jaar te bezoeken. Wij zien Kopenhagen als de Capital of Cool van Europa. Het is een hippe stad, waar op culinair gebied ontzettend veel te beleven valt. De New Nordic Cuisine is ingezet met sterrenrestaurant Noma, dat naar een nieuwe locatie is verhuisd en er een stadsboerderij bij heeft gekregen. Daarnaast zie je dat veel jonge chefs die bij Noma op het hoogste niveau getraind zijn hun vleugels spreiden en eigen restaurants openen in de stad."

Voor foodies is Kopenhagen dus hemel op aarde, maar de stad heeft meer te bieden. Geloven: "Het gaat om de mix van eten, cultuur en natuur. Er zijn geweldige musea, er is een mooi pretpark midden in de stad en in de zomer duiken de Denen gezellig het park in voor een picknick. Iets buiten Kopenhagen sta je zo in de natuur. Bovendien wordt mid 2019 een nieuwe metrolijn opgeleverd, waardoor het nog makkelijker wordt om de stad te doorkruisen."

Natuurkampeerterrein De Kijl Natuurkampeerterrein De Kijl

Het micro-avontuur

Tessa aan de Stegge: "Wat opvalt is dat mensen steeds vaker de behoefte hebben om even weg te gaan. De spontane minitrip is daardoor erg in opkomst. Een avontuur dat in kort tijdsbestek te regelen valt. Dat hoeft helemaal niet ver weg, want je ziet ook een herwaardering voor ons eigen land. Waarom naar de Ardennen als je ook naar de Biesbosch kan?"

Hoe zo'n micro-avontuur eruit ziet, is heel persoonlijk. "De één kiest voor een festival, terwijl de ander liever met zijn tentje naar een camping van Staatsbosbeheer gaat of een nachtje boekt in een tiny house. Maar wat centraal staat, is dat je een vakantiegevoel oproept zonder dat je lang hoeft te reizen. En dat je even weg bent uit het alledaagse."

Steden in het voormalige Oostblok

Mirjam Denneman: "Outdoor, natuur en avontuur zijn steeds populairder. Wandelen was nog nooit zo hip. Dat zie je aan het soort reizen dat mensen boeken, maar ook aan de instagrammers die met bergschoenen en sportlegging poseren. Daarnaast is iedereen op zoek naar een unieke ervaring en probeert daarbij weg te blijven van het massatoerisme, want daar zijn we nu echt wel klaar mee."

Maar hoe en waar vind je dan die (nog) niet overbevolkte plek voor een weekendje weg? "De nieuwe stedentripbestemmingen vind je in Oost-Europa. Zoals Sofia, Belgrado, Tallinn en Krakau. Plekken waar mensen nog niet eerder zijn geweest en benieuwd naar zijn. Het speelt ook zeker mee dat het zeer betaalbare bestemmingen zijn. Wij merken dat artikelen over zulke steden enorm goed gelezen worden en lezers daar enthousiast op reageren."

Dikwella, Sri Lanka Dikwella, Sri Lanka

Lange reis

Sri Lanka

Sara van Geloven: "Bij de landen staat Sri Lanka op nummer één in onze Best in Travel-lijst van 2019. Als reisbestemming is het land heel erg in opkomst. Niet alleen bij de diehard backpackers, maar ook de overige reizigers weten Sri Lanka weer te vinden. Dat komt omdat het er nu weer helemaal veilig is. De nare associatie die het land had met de burgeroorlog is er niet meer."

Wat ook helpt is dat heel Sri Lanka nu goed bereisbaar is. "Het noorden en oosten, het voormalige Tamil-gebied, waren een tijd lang minder toegankelijk. Ook daar is nu alles weer open voor reizigers. Er gaat een trein naar de noordelijke stad Jaffna en er zijn nieuwe snelwegen aangelegd, waardoor het veel makkelijker is om rond te reizen. Sri Lanka is een heel divers land. Je hebt er prachtige stranden, oerwoud, natuurreservaten en een rijke cultuur met mooie tempels. Voor iedereen is er wel wat."

Safari in Zuid-Afrika Safari in Zuid-Afrika

De groepsreis

Tessa aan de Stegge: "De groepsreis is terug. Mensen vinden het weer leuk om met een gezelschap op reis te gaan. Of dat nu een zelf samengestelde groep is of een georganiseerde reis met gelijkgestemden. Lange tijd waren we op het individu ingesteld, maar dat is nu dus aan het veranderen. Ook de manier van boeken verschuift, want de reisadviseur wordt weer vaker ingeschakeld."

Wat we willen van de adviseur is helder: "De klant die voorheen alles zelf regelde, ziet nu online door de bomen het bos niet meer. Het geeft een comfortabel, maar vooral ook veilig gevoel om de reis te laten regelen; je hebt iets om op terug te vallen. Mensen die met een bevriend gezin of een groep vrienden reizen kiezen voor veilige landen in Azië en Afrika. Safari's lenen zich er goed voor en reisorganisaties zien bijvoorbeeld een toename in het aantal gezinnen met oudere kinderen."

Ook zet de trend van bewustzijn door. Aan de Stegge: "Mensen zijn op zoek naar bestemmingen waar het niet heel druk is. We willen geen overtoerist zijn, die rondschuifelt op een plek waar ook busladingen Chinezen zijn. Overtoerisme heeft een negatieve impact op je vakantie en daarom gaan we op zoek naar alternatieven en zie je dat in populaire landen als Frankrijk en Italië het toerisme meer gaat spreiden."

Colombia Colombia

Mirjam Denneman: "Ook wij zien dat mensen zoveel mogelijk van het gebaande pad af willen. Een paar jaar terug gingen we met z'n allen naar Thailand, maar dat is nu echt anders. Mensen willen naar bestemmingen die niet geassocieerd worden met massatoerisme. Daarom zie je dat landen als Japan, Sri Lanka, Colombia en IJsland veel meer in trek zijn.

Dus niet meer naar de bekende stekjes, maar relatief nieuwe plekken ontdekken. "Het avontuurlijke staat voorop. Thailand is niet meer spannend genoeg. Een land als Colombia is nu veilig, al heeft het bij veel mensen nog een gevaarlijk imago. Toch willen we erheen: op zoek naar avontuur en het onbekende."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van