Life

ArcelorMittal sterkste daler Amsterdamse beurs

22 augustus 2016 18:15
Beeld © ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn met verlies de handel uitgegaan. Beleggers moesten het doen met een nagenoeg lege agenda. De lagere olieprijs drukte daarbij het sentiment. Mede daardoor behoorden grondstofbedrijven tot de opvallendste dalers.

  • De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 0,2 procent op 447,63 punten.
  • De MidKap steeg 0,2 procent naar 643,73 punten.
  • De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,5 procent omlaag.

Grootste stijgers en diepste dalers

Staalproducent ArcelorMittal was de sterkste daler onder de hoofdfondsen in Amsterdam met een min van 2,1 procent. Shell behoorde met een verlies van 0,9 procent ook tot de sterkste dalers, mede door de lagere olieprijs. 

Verder goed om te weten:

  • Ook elders in Europa leverden grondstofbedrijven in. Zo verloren oliebedrijven Total en BP tot 1,5 procent.
  • Verder gingen mijnbouwbedrijven en grondstofhandelaren als Antofagasta, BHP Billiton, Rio Tinto en Glencore tot 3,5 procent onderuit in Londen.
  • In Frankfurt behoorde staalproducent Thyssenkrupp met een verlies van 3 procent tot de sterkste dalers.
  • In Zürich werd Syngenta bijna 11 procent meer waard. Het Chinese staatsbedrijf ChemChina heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse veiligheidsautoriteiten voor de miljardenovername van de Zwitserse producent van landbouwbestrijdingsmiddelen.
  • In Parijs profiteerde supermarktconcern Carrefour (plus 2,7 procent) van een adviesverhoging.
  • In de markten wordt verder uitgekeken naar de topconferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole later deze week. Fed-president Janet Yellen houdt daar vrijdag een speech, waarbij mogelijk wat meer duidelijk wordt over de mogelijke timing van de volgende rentestap in de VS.

Olie en valuta

Amerikaanse olie werd krap 3 procent goedkoper op 47,09 dollar per vat. De prijs van Brent zakte 2,9 procent naar 49,40 dollar per vat. De euro was bij de slotbel 1,1321 dollar waard tegen 1,1325 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van