Carrière

Nieuwe arbodienst voor vrouwen: 'We zijn gelijk, maar wel anders'

06 december 2018 08:44 Aangepast: 06 december 2018 08:49
“De houding van te veel werkgevers is nog steeds: niet zeuren”, dat is achterhaald. Beeld © Getty Images

Er komt een arbodienst die zich specifiek richt op vrouwen op de werkvloer. De dienst, die HealthyWoman heet, gaat in januari van start bij een thuiszorginstelling met 12.000 medewerkers. "We leven in een door mannen gedomineerde wereld die nog te weinig is aangepast op arbeidsparticipatie door vrouwen", zegt oprichter Joyce van Dijk.

Volgens Van Dijk krijgen vrouwelijke werknemers daardoor te vaak verkeerde diagnoses, worden ze verkeerd geadviseerd en zitten ze te vaak langer thuis dan nodig. "Mannen en vrouwen zijn gelijk aan elkaar, maar zijn wel gewoon anders", zegt Van Dijk. "Vrouwen hebben andere behoeften, zowel fysiek als mentaal." 

Van Dijk heeft het bijvoorbeeld over vrouwen die te maken krijgen met de overgang. Zo’n 80 procent van de Nederlandse vrouwen geeft aan daar fysiek dan wel mentaal last van te hebben. In de leeftijdsperiode 45 tot 55 jaar is er onder vrouwen fors meer verzuim dan bij mannen.

Ook zitten vrouwen in die periode vaker langer thuis. Maar, benadrukt Van Dijk, werkgevers zouden ook beter moeten omgaan met vrouwen die zwanger zijn of hun pensioen naderen. 

'Meer deskundigheid nodig' 

Geen gekke gedachte, denkt hoogleraar bedrijfskunde Yvonne Benschop van de Radboud Universiteit. Benschop is gespecialiseerd in gender en diversiteit in organisaties en ziet ook dat vrouwen te maken krijgen met specifieke problemen die niet goed onderkend en herkend worden. "Het is goed als er meer deskundigheid komt op dat gebied." 

Benschop denkt dat het bedrijf terecht een gat in de markt ziet, al vraagt ze zich ook af wat het directe effect is van een specifieke arbodienst. "Er is in ieder geval duidelijk specifieke en specialistische kennis nodig op het gebied van gender en diversiteit. Ze hebben hier een goede invalshoek qua dienstverlening te pakken", zegt Benschop.

Wat doet een arbodienst? 

De arbodienst is er om zowel werkgevers als werknemers te ondersteunen en adviseren over arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim, maar kan ook ingeschakeld worden voor slachtofferhulp of re-integratie. Vaak heeft de werkgever niet de specifieke deskundigheid die nodig is om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Op die momenten neemt een arbodienst taken over. 

Er zijn veel verschillende arbodiensten. Doorgaans zijn dat commerciële bedrijven die geen onderdeel zijn van de Nederlandse overheid. Het is voor bedrijven mogelijk om een externe arbo-deskundige in te huren, intern een arbodienst op te zetten of een contract met een externe arbodienst te sluiten. 

'Zuinig zijn op 45+-vrouwen' 

“Wat je nu ziet is dat vrouwen doorgaan, opgebrand raken, zich ziek melden, uitstromen en dan ben je ze kwijt, terwijl we mensen tekort komen", zegt Van Dijk. "We moeten daar zuinig op zijn, zeker op die groep tussen de 45 en 55 jaar."

Een oplossing daarvoor zou de arbodienst voor vrouwen kunnen zijn. "Bij een mannelijke bedrijfsarts ga je misschien toch minder makkelijk praten over je fysieke gesteldheid in de overgang. Maar het kan jaren duren en de gevolgen kunnen flink zijn. Slecht slapen, stemmingswisselingen, depressieve gevoelens", somt Van Dijk op.

HealthyWoman ziet daarnaast dat in die leeftijdscategorie het aantal burn-outs scherp omhoog schiet. "Veel symptomen lijken op elkaar. Wij denken dat er veel te makkelijk het label burn-out wordt gegeven, terwijl iemand worstelt met klachten door de overgang", zegt Van Dijk. Zij wil met specifieke training en expertise zorgen dat dat minder voorkomt.

'De standaard is achterhaald' 

"De houding van te veel werkgevers is nog steeds: niet zeuren", vult hoogleraar bedrijfskunde Henk Volberda aan. "Het is heel goed dat er hier meer aandacht voor komt. De standaard blijft de man en dat is behoorlijk achterhaald."

Volgens Volberda kan de werkgever met goed werkgeverschap al veel problemen voorkomen. "In principe moet je van iedere arbodienst verwachten dat ze niet uitgaan van een standaardbeeld. Maar het is niet raar dat naarmate vrouwen meer participeren, er ook een meer specialistische arbodiensten komen voor ziekte- of stresskenmerken die vaker voorkomen bij vrouwen." 

Als je dat bespreekbaar maakt in een bedrijf, kan je volgens Volberda veel leed oplossen of voorkomen.

Precies dat wil Van Dijk met haar dienst aanpakken. "Er is een heel taboe als het gaat om vrouwenklachten, zeker qua hormonale veranderingen. Als we daar een normaal gesprek over kunnen voeren, kunnen we veel klachten wegnemen of zorgen dat we er beter mee omgaan", zegt ze.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van