Ga naar de inhoud
Personal finance

Grote verschillen tussen uitvaartverzekeringen

Een kist van bijna 50.000 euro op de Uitvaart Vakbeurs. Beeld © ANP

Nederlandse consumenten betalen onnodig hoge premies voor hun uitvaartverzekering. De verschillen tussen verzekeraars kunnen voor een standaardverzekering oplopen tot wel 3600 euro. Bovendien bieden verzekeringen met een korte looptijd vaak meer dekking dan duurdere varianten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Uitvaartverzekeringwijzer. Het informatiecentrum voor uitvaartverzekeringen nam ruim duizend verzekeringen van de vier grote verzekeraars onder de loep. Voor het onderzoek vergeleek Uitvaartverzekeringwijzer de kapitaaluitvaartverzekeringen van Dela, Ardanta, Monuta en Yarden.

Bij een dekking van 7000 euro – de gemiddelde kosten van een uitvaart – kan de premie voor een tweepersoonshuishouden oplopen tot 2131 euro. De verschillen nemen toe naarmate ook de dekking toeneemt. Zo loopt het premieverschil bij een dekking van 10.000 euro op tot 3636 euro.

Kinderen meeverzekeren

Van de grote vier verzekeraars komt Dela bij deze berekening als duurste uit de bus, terwijl Yarden het goedkoopst is. Daarbij is de dekking bij Dela minder goed omdat kinderen niet gratis meeverzekerd zijn. Bij Yarden zijn kinderen tot een leeftijd van 21 jaar gratis meeverzekerd.

Wat ook opvalt, zijn de premierverschillen binnen dezelfde verzekeraar. Zo betaalt een 32-jarige bij Yarden voor een uitvaartverzekering met een dekking van 7000 euro en een looptijd van tien jaar in totaal 2590 euro.

Kiest hij echter voor een gelijke dekking tot een leeftijd van 85 jaar, dan betaalt hij over een periode van ruim vijftig jaar totaal 4800 euro. Dit terwijl de premiebetaler in beide gevallen levenslang verzekerd is en dezelfde dekking heeft bij overlijden.

Op jonge leeftijd beginnen

Uitvaartverzekeringwijzer raadt mensen aan al op jonge leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten. Iemand van achttien jaar die zijn uitvaart voor 7000 euro bij Yarden verzekert, betaalt in tien jaar totaal 1737 euro, terwijl een 63-jarige met 6337 euro bijna het volledige bedrag inlegt. 

Ook op eigen houtje sparen voor je uitvaart wordt door het informatiecentrum afgeraden. Vanwege de lage rente zijn mensen in veel gevallen tot enkele duizenden euro's duurder uit dan wanneer ze een verzekering afsluiten.