Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Financiën op orde: dit kun je nog regelen voor het eind van het jaar

18 december 2018 10:33 Aangepast: 18 december 2018 11:48
Beeld © Getty

Wil je opgeruimd het nieuwe jaar in? Check dan even of je je persoonlijke financiële zaken op orde hebt. Met deze tips kom je een heel eind.

Heb je al nagedacht over je zorgverzekering? Heb je je belastingzaken op een rijtje, zodat je niet meer hoeft te betalen dan nodig? Mijnpensioenoverzicht.nl al gecheckt over je mini-pensioen? Hier vind je een checklist, per financieel aandachtsgebied. 

Zorgverzekering

1. Overstappen van zorgverzekeraar?

Je hebt tot 31 december om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Vervolgens heb je nog een maand om een nieuwe uit te kiezen. Eerder hebben we de premies van alle verzekeraars op een rijtje gezet, je kunt ze hier vergelijken

2. Beslis of je je eigen risico kunt ophogen

Hoeveel zorgkosten verwacht je het komende jaar te declareren? Denk je dat dat minder wordt dan 385 euro, het verplichte eigen risico? Dan kan het lonen om je vrijwillige eigen risico op te hogen. Als je dat doet gaat je maandpremie omlaag

3. Betaal je zorgpremie in een keer

De meeste mensen betalen een maandelijkse premie voor hun zorgverzekering. Een flink aantal verzekeraars geeft korting als je dat voor het einde van het jaar in een keer doet. Dat scheelt hen administratie en jou zo'n 1 tot 2 procent van de kosten.

Belasting

1. Geef geld uit

Het bedrag waarover je geen vermogensheffing hoeft te betalen is volgend jaar 30.360 euro. Misschien is het in jouw situatie handig om nog voor het einde van het jaar een grote uitgave te doen, zodat je onder dat bedrag zakt en je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. 

Als je een elektrische auto koopt van meer dan 50.000 euro profiteer je ook nog eens 60 maanden van de lage bijtelling. Vanaf volgend jaar geldt voor dergelijke duurdere elektrische auto's een zogenoemde 'Tesla-taks': een bijtelling van 22 procent.

2. Geef geld weg

Je kunt jaarlijks 5363 euro belastingvrij aan je kinderen schenken, of van je ouders krijgen. Voor kleinkinderen is dat bedrag 2147 euro. Leuk voor de (klein)kinderen en misschien duik je zelf wel weer onder de vermogensheffingsgrens. 

3. Inslaan!

De btw gaat volgend jaar omhoog. Het lage tarief stijgt van 6 procent naar 9 procent. Boodschappen worden duurder, treinkaartjes en de kapper ook. 

Wie echt zuinig is slaat lang houdbare producten in, zoals rijst, pasta en toiletpapier. Maar het kan ook slim zijn om die knipbeurt nog even voor het einde van het jaar te laten doen. Of laat je kapotte schoenen die al tijden op nieuwe hakken wachten nog even repareren voor het einde van het jaar. 

4. Nadenken over je energievoorziening

Volgend jaar gaat de belasting op aardgas omhoog met 3 cent per kuub. Tegelijkertijd gaat de belasting op elektriciteit omlaag. 

Kun je besparen op gas? De grootste klap sla je door je huis te isoleren, maar denk ook aan elektrisch koken of korter douchen. Het overwegen waard. 

Miniatuurvoorbeeld
Vermogensbelasting

Zuur voor bitcoinbezitters: Belastingdienst peilt waarde op 1 januari 2018

Pensioen

1. Check je mini-pensioen

Heb je vroeger een bijbaantje gehad waarbij je pensioen hebt opgebouwd? Als de omvang van dat hele kleine pensioentje minder dan 2 euro per jaar is dreigt dat te worden geschrapt. Tenzij je zelf in actie komt en je je mini-pensioen laat afkopen of overhevelen naar je huidige pensioenfonds. 

Pensioenen van tussen de 2 euro en 474,11 euro kunnen automatisch overgaan naar je huidige pensioenfonds. Je kunt vragen of het mogelijk is je pensioen te laten afkopen, maar in de praktijk werken grote pensioenfondsen als PFZW en ABP daar niet aan mee. 

Via de site mijnpensioenoverzicht.nl kun je checken of je checken of je iets moet doen om die paar tientjes veilig te stellen. Het lijkt klein bier, maar je hebt er ooit hard voor gewerkt. 

Wonen

1. Onderhoudskosten monumenten 

Woon je in een monumentaal pand? Dit is het laatste jaar waarin je de onderhoudskosten voor monumenten kunt aftrekken. Volgend jaar wordt dit fiscale voordeel vervangen door een subsidieregeling. 

2. Huis van box 1 naar box 3?

Voor een deel van de huizenbezitters kan het interessant zijn te onderzoeken of het voordeliger is om je hypotheek te verplaatsen van box 1 naar box 3. Normaal gesproken geef je je eigenwoningschuld op in box 1 (werk en woning), maar je kunt ervoor kiezen om hem in box 3 (sparen en beleggen) te laten vallen. 

In box 3 mag je namelijk je schuld aftrekken van je vermogen, waardoor je minder vermogensheffing hoeft te betalen. Onder aan de streep zou je dan meer kunnen overhouden. Dat komt omdat de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd. Je gaat daardoor meer belasting betalen. Nu is de hypotheekrenteaftrek nog 49,5 procent, maar in 2023 is dat 37,05 procent. 

Dit geldt met name voor vermogende huizenbezitters met een hoge hypotheek. Overigens is het verplaatsen van box 1 naar box 3 niet makkelijk: je moet er wel even voor gaan zitten. 

En dit gaat volgend jaar spelen

  • Wil je nog een opleiding doen? Volgend jaar is het laatste jaar dat je opleidingskosten kunt aftrekken (tenminste: als je ze zelf betaalt). Vanaf 2020 vervalt de persoonsgebonden aftrekpost voor scholingsuitgaven.
  • Heb je ooit als ondernemer Pensioen in Eigen Beheer opgebouwd? PEB is in 2017 afgeschaft en komend jaar is het laatste jaar waarin je kunt kiezen wat je met je opgebouwde pensioen gaat doen: behouden, omzetten in een Oudedagsverplichting (ODV) of afkopen. 
  • Duurdere elektrische auto's (boven de 50.000 euro) krijgen een hogere bijtelling

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van