Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Ondernemer Marco elke maand op stage bij een ander bedrijf

04 december 2018 10:30 Aangepast: 04 december 2018 18:26
Marco Derksen (r) loopt een dag stage bij Fontys Hogeschool ICT Beeld © Marco Derksen

Het begon een jaar geleden als een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Inmiddels is het vaste prik. Ondernemer Marco Derksen loopt elke maand een dag stage bij een ander bedrijf. "Volgende maand ga ik naar Barlaeus Gymnasium in Amsterdam. Daar loop ik mee met de mediathecaris."

We moeten allemaal langer doorwerken en de arbeidsmarkt verandert in rap tempo. Door ontwikkelingen als robotisering verdwijnen oude beroepen en daar komen nieuwe voor in de plaats. Om relevant te blijven moeten sommigen van ons zich voortdurend laten bijscholen. Een leven lang leren, noemen politici, economen en consultants dat.

Succesvol experiment

Ondernemer Marco Derksen, die met zijn eigen bedrijf Upstream bedrijven adviseert over hoe je digitale transformaties organisatorisch aanpakt, is daar voorstander van. "Je moet elke dag proberen om iets nieuws te leren", zegt Derksen.

Maar hoe doe je dat? De ondernemer laat zich inspireren door mensen uit zijn netwerk, volgt autoriteiten op social media en leest veel vakgerelateerde publicaties. Maar dat vond hij niet voldoende.

Dus bedacht hij een jaar geleden als goed voornemen voor 2018 om elke maand bij wisselende bedrijven een dag stage te gaan lopen. Een succesvol experiment. "Ik kom op plekken die totaal niet mijn wereld zijn. Dat geeft me zoveel inzichten en energie."

Ervaringen delen

Zoals tijdens zijn stage bij Viattence, dat ouderenzorg biedt op de Veluwe. "Ik zag met eigen ogen hoeveel personeel de zorg tekort komt." Volgens Derksen staat dat haaks op de berichten dat robots banen zullen overnemen. "Het aantal banen wordt niet minder, maar de werkzaamheden veranderen."

Derksen, die de helft van de tijd docent is aan de AOG School of Management van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, liep stage bij een startup op het gebied van growth hacking en bij een softwarebedrijf. Hij snuffelde rond bij een communicatiebureau, liep hij een dagje mee bij de Fontys Hogeschool en bij de Gemeente Amsterdam. Zijn ervaringen deelt hij op LinkedIn en Twitter.

Personeel meekrijgen

De zorg en het onderwijs vindt Derksen het meest boeiend. "Volgende maand ga ik naar Barlaeus Gymnasium in Amsterdam. Daar loop ik mee met de mediathecaris."

"Mijn eerste stageplekken vond ik via mijn netwerk", zegt Derksen. Inmiddels krijgt hij regelmatig plekken aangeboden via social media. "Ik krijg daar veel positieve reacties."

De reacties zijn zelfs zo enthousiast dat Derksen samen met een vakgenoot een platform wil oprichten waar vraag en aanbod van dagstages samenkomen. "In januari starten we een pilot. Dagstage.nl is al geregistreerd en bij succes zullen we het idee ook zeker opschalen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van