Personal finance

Zorgpremies stegen veel harder dan inflatie: 'We moeten eraan wennen'

03 december 2018 17:46 Aangepast: 03 december 2018 19:19
Beeld © Diverzio

De premies voor zorgverzekeringen zijn sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 veel harder gestegen dan de inflatie. RTL Z vergeleek de premies van de basisverzekeringen van drie grote verzekeraars. Wat blijkt? Hun zorgverzekeringen werden ongeveer met de helft duurder. "Het is wel wat aan de hoge kant."

In 2006 werden het ziekenfonds en particuliere zorgverzekeringen overboord gegooid. Iedere Nederlander moest verplicht aan de basisverzekering en marktwerking kreeg een grotere rol.

Geen no-claim, maar eigen risico

Sindsdien is er een hoop veranderd. De zorgkosten voor heel Nederland werden, met name door vergrijzing, veel hoger. Om dat op te vangen kwam er in 2008 een eigen risico.

Maar de zorgkosten stegen door. Waren in 2009 de zorgkosten van een gemiddelde Nederlander 2032 euro, in 2016 was dat 2422 euro. Om dit te bekostigen steeg het eigen risico stapsgewijs naar de huidige 385 euro. Wie nu naar het ziekenhuis of de apotheek moet, betaalt de eerste 385 euro per jaar uit eigen zak.

Eigenlijk precies het tegenovergestelde van de no-claim, die er was toen dit zorgstelsel werd ingevoerd. Wie in 2006 geen of weinig zorg nodig had, kreeg 255 euro of een deel daarvan terug.

De stijging van de zorgpremies sinds 2006

Disclaimer: zie onder artikel Disclaimer: zie onder artikel

Ongeveer 50 procent duurder

De afschaffing van de no-claim en de invoering van het eigen risico zorgen ervoor dat de zorgpremies veel harder gestegen zijn dan de inflatie.

Zo betaalde je in 2006 bij CZ voor de basisverzekering 87,30 euro per maand. Volgend jaar is dat 124,80 euro. Tel daarbij op dat mensen die geen zorg nodig hebben geen 255 euro no-claim meer terugkrijgen en mensen die veel zorg nodig hebben nu 385 euro bovenop hun premie kwijt zijn aan eigen risico.

Passen we inflatiecorrectie toe op de bedragen van 2006, dan is de premie voor mensen die geen zorg nodig hebben gestegen met 55 procent. Wie veel zorg nodig heeft en dus zijn volledige eigen risico opmaakt, is 47 procent meer kwijt. Bij Menzis en Zilveren Kruis zijn de premiestijgingen ongeveer hetzelfde.

Miniatuurvoorbeeld
Verzekering

Zorgpremie stijgt volgend jaar opnieuw: kijk hier hoeveel je gaat betalen

'Het is wel wat aan de hoge kant'

"Het is wel wat aan de hoge kant", geeft hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot toe. Volgens Groot zijn de premies harder gestegen dan de kosten van ziekenhuizen en huisartsen. "Bedenk ook nog dat de zorgverzekeraars een aantal jaar een deel van hun reserve hebben ingezet." Daardoor hielden ze hun premie ‘kunstmatig’ lager.

De komende jaren kunnen de premies nog harder stijgen, denkt hij. Niet alleen door vergrijzing. Ook duurdere technologie, duurdere medicijnen en hogere salarissen in de zorg, onder meer door krapte op de arbeidsmarkt, zullen de verzekeringen duurder maken.

Wie denkt dat het in andere landen anders is, heeft het mis. De hele westerse wereld kampt met stijgende zorgkosten en duurdere verzekeringen. "We moeten eraan wennen."

Rekenmethode

De inhoud van basispakket kan veranderd zijn, evenals exacte voorwaarden. Gekozen is voor de basispakketten van de verzekeraars. Inflatiecorrectie is toegepast op de premies van 2006. Wie geen zorg nodig heeft, kreeg de volledige no-claim terug en betaalt geen eigen risico. Wie veel zorg nodig heeft, kreeg geen no-claim terug en betaalt het volledige eigen risico. No-claim (255 euro) en eigen risico (385 euro) zijn verdeeld over twaalf maanden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van