Ga naar de inhoud
Personal finance

Tanken is bijna een feestje: benzineprijzen dalen hard

Een glimlach bij de benzinepomp. Beeld © Getty

Het verplichte bezoekje aan de benzinepomp is weer wat leuker geworden. De prijzen voor een liter benzine en diesel zijn in een paar weken tijd gekelderd. Kijk niet vreemd op als je prijzen ziet onder de 1,50 euro per liter Euro95. Het komt allemaal door de olieprijs, die fors is gedaald. Met dank aan Donald Trump.

In Frankrijk worden de snelwegen geblokkeerd omdat de brandstofprijzen stijgen, maar in Nederland is daar geen reden voor. Sinds oktober zijn de prijzen voor benzine en diesel fors aan het dalen.

Zes euro op een volle tank

De gemiddelde prijs aan de benzinepomp was begin deze week 1,58 euro, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is zeven cent goedkoper dan een maand eerder en zelfs elf cent goedkoper dan begin oktober. Het scheelt, afhankelijk van je auto, drie tot zes euro op een volle tank.

De gemiddelde prijs is gebaseerd op de brandstofprijzen bij alle tankstations in Nederland. Niet alleen de goedkope, onbemande pompen, maar ook de dure snelwegstations. De goedkoopste pompen bieden op dit moment een liter Euro95 aan voor 1,46 euro. Voor diesel is dat 1,25 euro.

Bedankt Donald Trump

Het is ook een blijde verrassing voor Paul van Selms, brandstofexpert bij UnitedConsumers. "Wij hadden het niet verwacht en veel experts ook niet", geeft hij toe. Lange tijd was de verwachting dat de brandstofprijzen zouden stijgen. Dat komt doordat de olieproducerende landen van de OPEC de oliekraan iets dichter draaien.

Maar president Donald Trump gooide de Amerikaanse oliekraan wagenwijd open. "Zij zijn nu zo'n beetje de grootste olieproducent ter wereld. Dus daardoor daalt de prijs."

Wen er maar niet aan

Geniet maar van deze lage prijzen zolang het duurt, want niets zo veranderlijk als de olieprijzen. Hij gaat ervan uit dat tot 2025 de vraag naar ruwe olie blijft stijgen. "De verwachting is dat de brandstofprijzen daardoor eerder omhoog dan omlaag gaan."