Ga naar de inhoud
Carrière

Onder jonge ambtenaren verdienen vrouwen meer dan mannen

Jonge, vrouwelijke ambtenaar verdient meer dan mannelijke collega. Beeld © Getty

Jonge, vrouwelijke medewerkers verdienen gemiddeld iets meer dan hun mannelijke collega's. Bij de overheid ligt het omslagpunt rond de 36 jaar: vanaf dat moment gaan mannen gemiddeld meer verdienen dan vrouwen. In het bedrijfsleven streven mannen op hun 26ste de dames al voorbij in salaris.

Dat blijkt uit de meeste recente cijfers van het CBS, over beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen. Het omslagpunt schuift bij de overheid de laatste jaren steeds meer op. 

Bedrijfsleven grilliger

In 2008 gingen mannelijke ambtenaren gemiddeld op hun 33ste meer verdienen dan vrouwen. In het bedrijfsleven zijn de inkomensverschillen grilliger. 

Vrouwen
Loon
Vrouwen verdienen bij gemeente meer dan mannen

Mannen meer dan vrouwen

Over het algemeen verdienen mannen gemiddeld meer dan vrouwen. Bij de overheid is het verschil 5 procent. In het bedrijfsleven 7 procent. Bij het berekenen van dat verschil is rekening gehouden met opleidingsniveau, werkervaring en arbeidsduur (fulltime of parttime).

Als je dat soort kenmerken buiten beschouwing laat, is de loonkloof groter: bij de overheid verdienen mannen dan 8 procent meer in 2016, in het bedrijfsleven 19 procent.

Weinig
Kloof
Weinig vrouwelijke topverdieners: 'Pak salariskloof en zorgverlof aan'

Hoogopgeleide vrouwen

"Het aandeel hoogopgeleiden neemt iets sterker toe onder vrouwen dan onder mannen", analyseert het CBS. Jonge vrouwen hebben daardoor meer kans op een hoger salaris dan voorheen. Ook ten opzichte van hun mannelijke leeftijdsgenoten. 

Naast opleiding spelen ook andere factoren een rol bij de totstandkoming van iemands salaris, zoals werkervaring en leeftijd. Het CBS signaleert bij vrouwen vaker een 'loopbaanonderbreking', rond het krijgen van kinderen. Daardoor ontstaat een werkervaringsachterstand ten opzichte van mannen.

Seksediscriminatie

Dat verklaart deels waarom op latere leeftijd mannen weer meer verdienen. Met name in het bedrijfsleven loopt het verschil na je 32ste flink op. 

Het CBS benadrukt geen conclusies te kunnen trekken over seksediscriminatie op basis van deze cijfers.