Mensen met een koophuis kunnen in de toekomst wellicht bij de gemeente aankloppen als zij hun woning willen verduurzamen. Een aantal gemeenten overweegt de benodigde verbouwing te financieren door de grond onder huizen te kopen. Een soort erfpacht dus.
Volgens de Volkskrant verkennen de onderhandelaars deze mogelijkheid aan een van de zogenoemde Klimaattafels.
Op termijn moeten alle huizen in Nederland energiezuinig en gasloos worden. Woningcorporaties zijn aan zet bij de verduurzaming van sociale huurwoningen, maar mensen met een eigen huis moeten zelf aan de slag.
Investering verdient zich terug
Een flink struikelblok bij die energietransitie is geld. Huiseigenaren kunnen of willen dat soort forse investeringen niet altijd zomaar doen. Een warmtepomp, zonnepanelen, of betere isolatie zal zich uiteindelijk terugverdienen, maar bij de aanleg heb je toch minstens een paar duizend euro nodig.

Volgens de Volkskrant willen Leeuwarden, Haarlemmermeer, Arnhem en Nijmegen daarom binnenkort experimenteren met de erfpachtfinanciering. Huiseigenaren verkopen de grond dan aan de gemeente en 'huren' die vervolgens terug, totdat de koopsom weer is terugbetaald. Met het vrijgekomen geld kunnen ze dan hun huis verduurzamen.
Kritiek
De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), een bank die gemeenten bijstaat bij maatschappelijke initiatieven, is positief over de plannen, maar er is ook kritiek. Huiseigenaren kunnen de grond onder hun woning niet zomaar aan de gemeente verkopen, daarvoor hebben ze medewerking nodig van hun hypotheekverstrekker. Die zijn nog niet aan boord.
Ook de Nederlandsche Vereniging van Banken (NVB) is kritisch. Zij noemt de constructie een 'uiterst complex paardenmiddel', tegenover de krant.

