Carrière

Met deze masteropleidingen is de kans op een dik salaris het grootst

20 november 2018 12:10 Aangepast: 22 november 2018 14:09
Afstudeerders van de Rotterdam School of Management. Beeld © ANP

Wie archeologie gaat studeren, weet het waarschijnlijk zelf ook wel: de kans op een baan met een topsalaris is niet bijster groot. En omgekeerd: wie tandheelkunde gaat studeren, doet dat vast niet alleen uit idealisme. Je studiekeuze is heel bepalend voor je carrière, blijkt uit onderzoek van het UWV.

De vraag naar het ene beroep is nu eenmaal groter dan naar het andere. Het gevolg is dat de uitgangspositie op de arbeidsmarkt per universitaire master heel erg verschilt, meldt het UWV, dat 70 masterstudies analyseerde. 

De uitkeringsinstantie borduurt voort op onderzoek dat het SEO Economische onderzoek en Elsevier Weekblad ieder jaar doen. Op basis van de startpositie van afgestudeerden in 2006/2007, onderzocht het UWV hoe zij er tien jaar later voor staan. Ieder jaar halen zo'n 39.000 studenten hun master.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dikke loonsverhoging? Vergeet het maar: 'alleen voor jobhoppers'

Startpositie

Gekeken is naar hoe lang het duurt voor een afgestudeerde om een baan te krijgen, wat de kans is op een vaste baan binnen 15 maanden en het salaris. De combinatie van die factoren bepaalt de uitgangspositie op de arbeidsmarkt, aldus het UWV. 

Dat levert twee tamelijk voorspelbare top 5-lijstjes op:

Eens gekozen, altijd gekozen

Uit de analyse van het UWV blijkt nog iets: de studies die een goede startpositie opleveren, blijven het goed doen op de arbeidsmarkt. Niet alleen begint iemand met een goed salaris en een vast contract, binnen tien jaar heeft hij of zij over het algemeen ook een nog betere job.

Omgekeerd geldt hetzelfde: "Bij opleiding met een zeer matige startpositie is er meestal geen sprake van een inhaalslag", aldus Michel van Smoorenburg, arbeidsmarktadviseur van het UWV. 

Bij de studies filosofie, internationale betrekkingen en kunst- en cultuurstudies wordt de positie op de arbeidsmarkt zelfs slechter binnen tien jaar. Omgekeerd: afgestudeerden politicologie, internationaal of Europees recht hebben weliswaar geen beste start, maar hun positie wordt binnen tien jaar wel beter. 

Check hieronder hoe het voor jouw master zit:

Werkt het tooltje niet? Klik dan hier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van