Energiemaatschappijen leveren vaker groene stroom aan consumenten, maar tegelijkertijd leveren dezelfde bedrijven soms vervuilende grijze energie aan grote bedrijven, scholen en ziekenhuizen.
Mede daarom verduurzaamt het energieaanbod in Nederland langzaam, blijkt dinsdag uit onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE.
"Energiemaatschappijen verleiden consumenten met reclamespotjes vol natuur, windmolens en zonnepanelen", zegt woordvoerder Joyce Donat van de Consumentenbond. "Ze presenteren zich als heel groen, maar in werkelijkheid wordt nog veel grijs geproduceerd. Sommige van diezelfde bedrijven verkopen namelijk vervuilende stroom aan de zakelijke markt."
Groen is ook grijs
Dat is misleiding, vindt de Consumentenbond. Om consumenten meer inzicht te geven in hoe 'groen' energiebedrijven echt zijn, publiceren de onderzoekers vandaag een duurzaamheidsranglijst van energieleveranciers.
De conclusie: het stroomaanbod voor consumenten wordt steeds groener, maar zakelijke afnemers krijgen nog vaak grijze stroom. Veel leveranciers zijn dus helemaal niet zo groen als ze klanten laten geloven.
De cijfers
Voor consumentenstroom krijgen leveranciers gemiddeld een 6,3. Dat is hetzelfde cijfer als vorig jaar, maar dit jaar scoren twee grote energiebedrijven beter dan voorheen. Daardoor is het particuliere energieaanbod iets groener. Het gemiddelde cijfer op de zakelijke lijst is met 4,5 een onvoldoende.
Energiereuzen Nuon en Essent scoren op de consumentenlijst dit jaar beter dan in 2017. Toen vielen zij nog in de categorie 'vervuilers', nu zitten ze in de middenmoot. Vooral Nuon gaat flink vooruit: van 4,7 naar 6,0. Donat: "Die stijging is te danken aan grote investeringen in duurzame energieopwekking."
Dat geldt niet voor de zakelijke ranking. Onder meer door een 'grijzer' inkoopbeleid scoren de partijen daar tussen de 4,8 (Essent) en 5,8 (Nuon).
Doorschuiven
Hoe komt het dat er zo'n verschil zit tussen de markt voor consumenten en bedrijven? Kort gezegd kiezen consumenten vaker bewust voor groene stroom, maar doen zakelijke afnemers dat niet of minder. De leveranciers schuiven de vervuilende stroom dus gewoon door naar de zakelijke markt, aldus de onderzoekers.
Zij vinden dat scholen, ziekenhuizen en ondernemers actief moeten vragen om duurzame energie, net als consumenten. Donat: "Zodra ook grote bedrijven en instellingen in beweging komen, zal de markt echt verduurzamen."
Nederland loopt achter
Op dit moment wordt de Nederlandse energiemarkt langzaam duurzamer. In 2017 is 10 procent meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt dan een jaar eerder. Het aandeel duurzaam opgewekte elektriciteit steeg in een jaar van 12,5 naar 13,8 procent.
Maar in vergelijking met de rest van de Europese Unie (EU) lopen we achter. Het gemiddelde aandeel duurzame energie van de 28 EU-landen is 17 procent.
Groene voorlopers
In het onderzoek krijgen elf consumentenleveranciers een 8 of meer voor duurzaamheid. Zij produceren zelf duurzaam opgewekte stroom of kopen deze direct in bij de bron.
Pure Energie, Greenchoice en Qwint zijn volgens de onderzoekers de enige 'voorlopers op de zakelijke markt'. Hun duurzaamheidsscore voor bedrijven en instellingen is even hoog of een paar tienden lager.
